İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde ‘Carmina Burana’ Performansı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Carmina Burana” Performansı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), büyük bir heyecanla sahneye koyduğu “Carmina Burana” adlı eserini, ekim, kasım ve aralık aylarında Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverlerle buluşturacak. İDOB’un yaptığı resmi açıklamaya göre, geçen sezon prömiyerini gerçekleştiren bu etkileyici eser, yaklaşık 250 kişilik bir kadro ile “koreografik sahne kantatı” formatında yeniden sahnelenecek. Gösterimler 9-10 Ekim, 21-23 Kasım ve 4 Aralık tarihlerinde gerçekleşecek.

Sanatseverler, “Carmina Burana” eserinde döner sahne ve sağ-sol ön ve arka vagonların geçişlerine tanık olma fırsatını bulacaklar. Eserin rejisinde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Volkan Ersoy ile İDOB Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt görev alıyor. “Carmina Burana”da yer alan 24 parça, Volkan Ersoy’un yanı sıra Deniz Özaydın, Berk Sarıbay, Özgür Adam İnanç, Alper Marangoz ve Ferhat Güneş gibi koreograflar tarafından sahneleniyor. Bu görkemli gösteride Modern Dans Topluluğu (MDT) İstanbul ve İDOB bale sanatçıları da büyük bir uyum içinde performans sergileyecekler.

Eserde, İDOB’un yetenekli solistleri soprano Nazlı Deniz Süren ve Evren Işık Yasemin, tenorlar Caner Akın ve Ufuk Toker, baritonlar Burak Kul ve Kevork Tavityan sezon boyunca dönüşümlü olarak İDOB Korosu ile birlikte seyircilerin karşısına çıkacaklar.

“Carmina Burana”, “Beuern Şarkıları” olarak da bilinir ve Münih’teki Bayern Kütüphanesi’nde bulunan, 11., 12. ve 13. yüzyıldan kalma 254 şiir ve dramatik metin içermektedir. Bu metinler, Alman besteci Carl Orff tarafından seçilmiş şiirler üzerine sahne kantatı olarak 1936 yılında bestelenmiş ve ilk kez 8 Haziran 1937’de Frankfurt Operası’nda sahneye konmuştur. “Carmina Burana”, Carl Orff’un aynı zamanda “Tironfi (Zaferler)” üçlemesinin ilk eseridir. Eser, doğa ve aşk temalarını işleyen metinlere dayanmaktadır ve çoğunlukla Orta Çağ Latincesi, bazı bölümleri ise Orta Çağ Almancası kullanılarak yazılmıştır.