
İzmir’in Bayraklı ilçesinde Ağustos ayı içerisinde meydana gelen balık ölümleri ve kötü koku sorunları, kentin diğer bölgelerine de yayılarak, İzmir Körfezi’nin temizliği konusunu yeniden gündeme getirdi. Bu durum üzerine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çözüm arayışlarına hız verdi. Körfez’in temizlenmesi için yapılan çalışmalar çerçevesinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir Körfezi’nin temizlenmesi ve büyük gemilerin limana güvenli bir şekilde yanaşabilmesi amacıyla Liman Yaklaşım (Navigasyon) kanalında dip taraması faaliyetlerine yönelmek üzere Yanaşma Kanalı Bakım Taraması projesini hayata geçirmeyi planladı. Bu bağlamda, Körfez’e tarama gemisi de indirilmişti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak, büyükşehirin körfez için bir çalıştay düzenleyeceğini duyurdu. Tugay, bakanlıktan, uzun yıllardır kirliliğe neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması için etkin bir çalışma yapılmasını talep etti.
“KENDİ İMKANLARIMIZ ÖLÇÜSÜNDE YAPABİLDİĞİMİZ KADARINI YAPACAĞIZ”
Kasım ayında gerçekleştirilecek çalıştay hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Körfez’deki akışkanlığı artırmak amacıyla planladığımız bir tarama faaliyeti var. Bu konuyla ilgili olarak aslında 27 Kasım’da bir çalıştay yapmayı hedefliyoruz. Bilim kurulu toplayacağız ve kendi bürokratlarımız da bu süreçte yer alacak. Sonuç itibarıyla burada bazı kritik kararlar almayı umuyoruz. Bizim için her gün, Körfez ile ilgili bir çalışma yapma fırsatı. İlerlettiğimiz projeler mevcut. Tarama faaliyetleri de gerçekleştirilecek. Kendi imkanlarımız çerçevesinde, yapabildiğimiz kadarını gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.
“UZUN YILLARDIR BİRİKMİŞ OLAN KİRLİLİĞE DAİR BİR ÇÖZÜM ÖNERİRSİNİZ ORTAYA KOYMANIZ GEREKİR”
Körfez için oluşturulan bilim kurulunun 15 maddelik İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nın çıktılarının yetersiz olduğunu yineleyen Tugay, şu ifadeleri kullandı: “İlk aşamada yayınlanan 15 maddelik bildiri… Daha önce de birçok kez belirttiğim gibi, Körfez’i temizlemek için bu önlemler yeterli olmayacaktır. Genellikle büyükşehir belediyesinden bazı adımlar atmaları bekleniyor. Ancak ben diyorum ki, zaten biz bu adımları atıyoruz. Dolayısıyla, kirlenmeye neden olan diğer faktörleri ve uzun yıllar birikmiş olan kirliliğe dair etkili bir çözüm önerinizi ortaya koymalısınız. Bu nedenle, diğer paydaşları da bu konuda harekete geçmeye davet ediyorum.”