
İzmir Tarihi Elektrik Fabrikası ile İlgili Yeni Gelişmeler
İzmir’de geçmiş yıllarda ihale süreci nedeniyle tartışmalara sebep olan tarihi elektrik fabrikasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi, mevcut imar planlarında “kültürel tesis” statüsüne sahip olan parselin statüsünü “Ticaret-Turizm Alanı” olarak değiştirmek için plan değişikliği hazırlığı içerisindedir. Bu plan değişikliğinin kesinleşmesinin ardından fabrikanın tekrar satışa çıkarılması beklenmektedir.
Konak Belediyesi, plan değişikliğine dair yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İzmir Elektrik Fabrikası, 1929 yılında inşa edildiği dönemin endüstri yapısı teknolojisini, malzeme özelliklerini ve mekansal kurgusunu yansıtan, işletme süresi boyunca kentin iktisadi, sosyal, kültürel ve mekansal gelişiminde önemli bir rol oynamış olan çok özgün bir endüstri arkeolojisi kültür mirasıdır. Ayrıca, Kültür Varlığı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış bir eserdir. İzmir eski Elektrik Fabrikası ve çevresi, yürürlükte bulunan imar planlarında “Kültürel Tesisler Alanı (Özel Proje Alanı)” olarak belirlenmiş ve yapılaşma koşulları “TAKS:0.50, KAKS:1.50” olarak tanımlanmıştır.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi, Elektrik Fabrikası ve alanı için imar planlarını değiştirerek ‘Ticaret-Turizm Alanı, Trafo Alanı, Park Alanı, Yaya Yolu’ kullanım kararına ve “Emsal:3.00, Yükseklik:30 kat” yapılaşma koşuluna dönüştürmek üzere Belediyemizden görüş talep etmektedir.
“Çok Önemli Potansiyel Zenginliklerimizdir”
Mülkiyeti kamuya ait olan başta Elektrik Fabrikası olmak üzere eski Tekel Fabrika ve binaları, eski Sümerbank Fabrikası alanı, eski Havagazı Fabrikası ve diğer endüstri mirası kültür varlıkları, kentimizin ve ilçemizin çok önemli potansiyel zenginlikleridir. Bu alanlar, imar planlarında kültürel kullanıma ayrılmıştır.
- Havagazı Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Merkezi olarak restoredilmiştir.
- Eski Tekel Fabrikası ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir Kültür Sanat Fabrika Müzesi olarak hizmete sunulmuştur.
Buna rağmen, ilçemiz sınırları içerisinde bulunan ve kentin bütünü için önemli olan bu endüstri mirası kültür varlıklarının, kamuya ait olan Elektrik Fabrikası, eski Sümerbank arazileri ve antrepolar gibi alanların ticaret amaçlı işlevlendirilerek kamunun kullanımından çıkarılmak istenmesi kabul edilemez. Bu tutumu kesinlikle reddettiğimizi vurgulamak istiyoruz.
“Kentimize Birer Tarih-Kültür Odağı Olarak Kazandırmak Mümkündür, Gereklidir”
Kamuoyunun bildiği üzere, geçmiş dönemlerde Elektrik Fabrikasının satışa çıkarılması aşamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ihaleye katılmış; ancak “Özelleştirmeye sadece özel şirketler katılabilir. Kamu şirketleri katılamaz.” gerekçesiyle bu talep reddedilmiştir. Kentimiz, endüstri mirasının önemli örneklerinden olan bu alanları kültürel mirasımız olarak koruyarak ve yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmak, çağdaş bir anlayışla yenilikçi ve yaratıcı tasarımlar ile kentimize tarih-kültür odağı olarak kazandırmak mümkündür ve gereklidir.
Kentimizdeki miras alanlarımızı kültürel amaçlı işlevlerle gerçekleştirerek halkımızın kullanımına sunacak bilgi birikimi, mühendis, mimar ve şehir plancıları, ilgili meslek odaları ve deneyime sahip olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi bulunmaktadır. Konak Belediyesi olarak, kent için kritik bir öneme sahip olan endüstri ve kültür mirasımızın örneklerinden Elektrik Fabrikası ve çevresini olumsuz etkileyecek girişimlere karşı her türlü hakkımızı kullanacağımızı ve kararlılığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”