
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pilot olarak belirlediği 6 ilçe ve 9 mahallede başlattığı ambalaj atıklarının evlerden toplanarak ekonomiye kazandırılması projesi büyük bir farkındalık yaratıyor. Proje kapsamında hanelerden 25 binin üzerinde QR kodlu poşet toplanırken, bunlardan sadece 74’ünde ayrıştırılamayacak atık tespit edilmesi, vatandaşların yüksek duyarlılığını ortaya koydu. Çöp konteynerine atmak yerine ambalaj atıklarını toplayarak geri dönüşüme destek olan İzmirliler, projeye katkı sağladıkları için memnuniyetlerini dile getiriyor.
Kapıdan Kapıya Atık Toplama Modeli İzmir’de
Avrupa ülkelerinin öncülük ettiği kapıdan kapıya atık toplama modelini geçen aylarda İzmir’de hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bu projeyle Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Alanı’na giden ambalaj atıklarını azaltmayı, sıfır karbon hedefine ulaşmayı, çevreyi korumayı ve bu atıkları ekonomiye yeniden kazandırmayı amaçlıyor. Proje, ilk etapta Karabağlar, Narlıdere, Menderes, Bornova, Bayraklı ve Konak’ta belirlenen 9 pilot mahallede uygulanmaya başladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı ile belediye iştiraklerinden İZDOĞA A.Ş. iş birliğiyle yürütülen projede, üzerinde QR kod bulunan mavi renkli poşetler dağıtıldı. Karabağlar (Üçkuyular, Basın Sitesi ve Fahrettin Altay), Bayraklı (Körfez Mahallesi), Konak (Kültür Mahallesi), Menderes (Hürriyet Mahallesi), Bornova (Evka 3), Narlıdere (Sahil Evleri ve Yeni Kale Mahallesi) gibi pilot bölgelerdeki adreslere dağıtılan poşetleri alan yurttaşlar, ambalaj atıklarını bu özel poşetler içinde topladı. Proje kapsamında şimdiye kadar 25 binden fazla atık poşeti toplandı. Toplanan poşetlerin sadece 74’ünde ayrıştırılamayacak atık tespit edilmesi, vatandaşların projeye gösterdiği yüksek özeni ve doğru ayrıştırma bilincini gözler önüne serdi.
Vatandaşlardan Tam Destek ve Memnuniyet
Projeye katılan vatandaşlar, uygulamanın çevreye olan katkısından ve sağladığı kolaylıktan duydukları memnuniyeti dile getiriyor.
Basın Sitesi’nde yaşayan Sedat Karahan, projeyi duyduğunda çok sevindiğini belirterek, “Her gün çöp konteynerlerine ambalaj atığı atıyorduk, içim acıyordu. Bir konteynerde evsel atıktan çok ambalaj atığı oluyordu. Proje çok güzel, umarım insanlar da destek olur. Belediyeleri eleştirmek kolay. Bizlerin de buna destek olması gerekiyor. Herkes hassas olmalı. Projenin kapıdan kapıya olması da çok güzel. Doğaya saygımı bu şekilde göstermeye çalışıyorum,” şeklinde konuştu.
Evka 3’ten projeye katılan Mine Osmanağaoğlu, projenin en başta doğa dostu olduğunu vurguladı. “Poşetleri gelip evimizden almaları süreci kolaylaştırdı. İklim krizini her geçen gün çok daha acı bir şekilde, darbesi şiddetli bir şekilde yaşıyoruz. Bir anneyim, çevreciyim, halktan birisiyim. Duyarlı olmaya ve çevremdekileri uyarmaya özen gösteriyorum. Lütfen herkes kendileri, eşleri ve çocuklarının geleceği için projeye katkıda bulunsun,” çağrısında bulundu.
Evka 3’te yaşayan Berna Özel ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’a teşekkür ederek, “Atıklarımızı çöpe taşımıyoruz, kapımızdan alıyorlar. Çok büyük bir kolaylık oldu. Çocuğunu, gençliğini, ülkesini seven herkes destek versin. Çok da zor bir şey değil. Kolay bir şey ama dünya için çok büyük bir iş,” dedi.
Projenin Yaygınlaştırılması Hedefi ve Çağrılar
İZDOĞA A.Ş. İşletme ve İştiraklerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Kalafat, projeye katılan tüm vatandaşlara teşekkür etti. Kalafat, “Vatandaşlarımızdan en büyük isteğimiz ambalaj atıklarını dağıttığımız torbalara atmaları. Operasyonumuz çok büyük çaplı. Bazen ev sahiplerine uymayan saatlerde gidebiliyoruz. Çalışan hane halkı da olabiliyor. Ricamız, vatandaşların torbayı evlerinin önüne bırakmaları. Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın iradesi doğrultusunda projeyi tüm İzmir’e yaymak en büyük hedefimiz. Bize yardımcı olacak kişiler de vatandaşlarımız. Bu çevreci projeye destek olmalarını rica ediyoruz,” dedi.
Projede çalışan saha personeli de vatandaşların desteğinin önemine değindi. Poşet dağıtma ve toplama işiyle ilgilenen Mahir Aslan, “Şehrimiz, ülkemiz ve dünya için çok önemli bir proje. Vatandaşlarımız destek olursa çok iyi olur, kendilerine çok teşekkür ederiz. Güzel bir dünya için hep beraber çalışalım, atıklarımızı toplayalım. Hep beraber geri dönüşüme destek olalım,” ifadelerini kullandı. Atıkları ayrıştıran personel Ayşe Çakar ise, “Güzel bir proje bu. Burada ayrıştırma yapıyoruz. Vatandaşlarımız bize destek versinler. Ambalaj atıklarımızı sokağa atmayalım. Poşetlerimize koyalım, yeşil bir dünya için projemize destek olalım,” çağrısında bulundu.
QR Kodlu Takip Sistemi ile Etkin Atık Yönetimi
Projenin başarısında önemli bir rol oynayan unsurlardan biri de QR kodlu takip sistemi. Görevli personelin haftalık olarak hanelerden topladığı atık poşetlerinin üzerinde bir QR kod yer alıyor. Proje boyunca İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İzmir İnovasyon ve Teknoloji A.Ş. tarafından geliştirilen uygulama sayesinde oluşturulan veri tabanında hanelerin bilgileri kayıt altına alınıyor. Böylece toplama yapılan haneler ve atık poşetleri eşleştirilerek atık yönetimi şeffaf ve etkin bir şekilde yürütülüyor. Toplanan poşetlerde yer alan ambalaj atıkları, İzDönüşüm Fabrikası’nda türüne göre ayrıştırılarak ekonomiye kazandırılıyor.
Önemli bir hatırlatma olarak, atık poşetlerine yalnızca ambalaj atıklarının atılması gerektiği vurgulanıyor. Belediye tarafından dağıtılan poşetlere organik atık atanlar ise cezai yaptırıma tabi tutuluyor.
Mavi Renkli Poşetlere Neler Atılıyor, Neler Atılmıyor?
Dağıtılan mavi renkli poşetlere hangi atıkların atılabileceği ve hangilerinin atılmaması gerektiği net bir şekilde belirtiliyor:
Atılabilecek atıklar: Kağıt, karton, defter, kitap, gazete, dergi, pet şişe, teneke kutu, temizlik ambalajı, plastik, poşet, metal ve cam şişe ile kavanozlar.
Atılmaması gereken atıklar: Karton bardak, kağıt havlu, mendil ve peçete, pipet, porselen eşya, izmarit, sakız, bebek bezi, strafor köpük, yapışkan bant, yağlı kağıt, pişirme kağıdı, diş macunu tüpü, tek kullanımlık çatal, bıçak, tabak, paketleme köpüğü.
İlk yorum yapan olun