
Karadeniz’in Doğası ve Dağcılık İmkanları
Karadeniz, sunduğu eşsiz doğasıyla turizmde alternatif arayanların yanı sıra, macera tutkunlarına ve sporculara da çeşitli imkanlar sunan bir bölgedir. Hırçın dağları ve sarp kayalıkları ile dağcıların ilk tercihleri arasında yer alan bu bölge, adrenalin dolu bir deneyim arayanlar için mükemmel bir ortam sağlamaktadır.
Bu bağlamda, İstanbul’dan Rize’ye gelen Asya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 8 dağcı, güneş doğmadan Kaçkar Dağları’nın en yüksek ikinci zirvesi olan 3 bin 711 metre yükseklikteki Verçenik Tepesi’ne tırmanış gerçekleştirdi. Zorlu parkurları aşarak yalnızca 4 saatte zirveye ulaşan dağcılar, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkardılar.
Türkiye’nin En Zorlu Zirvelerinden Biri: Verçenik Tepesi
Kulüp Başkanı Murat Ali Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaçkar bölgesine yaklaşık 13 yıldır her yıl geldiklerini belirtti. Koç, Kaçkar, Altıparmak ve Verçenik zirvelerini her sene tekrar ziyaret ettiklerini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
- “Verçenik, Türkiye’de klasik rotası en zorlu dağ.” Çünkü zirveye ulaşmak için yaklaşık 200 metre kaya tırmanışı gerekmektedir. Örneğin, birçok dağın zirvesine yürüyerek ulaşılırken, Verçenik’e tırmanarak ulaşmak zorundasınız. Bu nedenle burada kaya dereceleri mevcuttur.
- “Dört dereceye yakın kaya etapları var.” Bu zorlu etapları geçerek zirveye ulaşmak mümkündür.
Teknik detaylara da dikkat çeken Koç, “İnerken de 2 ip boyu iple iniyorsunuz. Yani 90 metreyi iple iniyorsunuz. Geri kalan kısmı ise yürüyerek ve daha dikkatli bir şekilde iniyoruz. Çok zorlu bir parkur. Türkiye’deki tüm dağlar içinde klasik rotası en zorlu dağ.” diye konuştu.
Eğitimli Dağcılar İçin Zorlu Bir Deneyim
Koç, ekibe kulüp antrenörü Necdet Bozkurt ile birlikte doğa liderliği yaptıklarını belirtti. “İkimiz birlikte doğa liderliği yaparak her yıl Karadeniz’e, Kaçkarlar’a tırmanışı organize ediyoruz. Verçenik de bunlar içinde en zorlusu.” dedi. Sporcuların tırmanıştan memnun kaldığını vurgulayan Koç, şunları ekledi:
- “Her sporcuyu ya da kulüpteki her dağcıyı buraya getiremiyoruz.” Buraya uygun vasıfta eğitim almış, tırmanışı belli bir seviyenin üstündeki dağcı arkadaşlar katılabiliyor. Yoksa kulüpte 500 lisanslı sporcu bulunuyor. Biz, buraya uygun sporcularla geliyoruz.
Şu an tırmanışımız da sona erdi. İnişimizi gerçekleştirdik ve kamp alanına döndük.” Antrenör Necdet Bozkurt ise Verçenik Tepesi’nin, Kaçkarların ikinci yüksek zirvesi olduğuna dikkat çekerek, “Sabah saat 04:00’te yürümeye başladık ve 4 saatte zirveye ulaştık. Teknik bir dağ.” diye konuştu.