
Kelkit Şeker Fasulyesi Hasadı Devam Ediyor
Kelkit ilçesinde, Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği tarafından gerçekleştirilen yoğun çalışmalar sonucunda 2020 yılında coğrafi işaret alan Kelkit şeker fasulyesinin hasat dönemi devam ediyor. Uzun bir yolculuğun ardından hasat edilmeye hazır hale gelen bu özel fasulye, Kelkit ilçesi için önemli bir gelir kaynağı olarak öne çıkıyor ve tadı ile kalitesi sayesinde tüketiciler tarafından büyük bir ilgiyle tercih ediliyor.
2024 yılı itibariyle 6 bin dönümlük arazide Kelkit şeker fasulyesi ekimi yapıldığını belirten Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Durmuş, mevsimsel koşullar nedeniyle dolu yağışları ile birlikte rekoltede bazı azalmalar yaşandığını ancak verimden memnun olduklarını ifade etti. Hasat sonrası, kurutma aşamasına bırakılan ürünler, Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği’ne ait tesislerde eleme ve ayıklama işlemlerinden geçiriliyor ve ardından paketlenerek hem satışa hem de tüketime hazır hale getiriliyor.
“Üreticiden Alıp, Kullanıma Hazır Hale Getiriyoruz”
Kelkit şeker fasulyesinin, birliğe ait tesislerde işlenerek Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıldığını vurgulayan Gökhan Durmuş, “2024 itibariyle 6 bin dönüm coğrafi işaretli Kelkit şeker fasulyesi ekildi. Çıkışlarımız oldukça iyi oldu. Başlangıçta yüksek bir rekolte bekliyorduk, ancak dolu olayları nedeniyle rekoltede düşüş yaşandı. Bazı bölgelerde hastalıklar da rekolteyi olumsuz etkiledi. Şu anda 700-800 ton civarında bir ürün bekliyoruz. İnşallah çiftçimizin yüzü bu yıl gülecek. Pazarımızı da iyileştiriyoruz. Bu süreçte Kelkit şeker fasulyesini hasat ediyoruz. Hasat sonrası ürünleri bir hafta kuruttuktan sonra patoz ile ayırıyoruz. Çiftçilerimiz, ürünü çıkarıp tesisimize getiriyor. Burada, nohutta ve fasulyede ayıklama, temizleme ve sınıflandırma işlemleri yapılmakta. Sonrasında paketlenerek, çiftçilerimize teslim ediyoruz. Üyelerimizin fasulyelerini de tesisimizde depolayıp, Türkiye’nin her yerine ulaştırıyoruz. Ürünlerimiz organik olarak yetiştiriliyor; kimyasal kullanılmıyor. Tüketicilerimiz de bu durumu takdir ediyor, ürünlerimizin lezzeti ve kalitesi oldukça yüksek. Protein ve çinko değerleri de oldukça yüksek. Tarladan tesise, oradan da sofralara ulaşacak” dedi.
Kelkit Şeker Fasulyesi Üreticileri
Kelkit ilçesinde bulunan 40 dönümlük arazisinin tamamına Kelkit şeker fasulyesi eken üretici İsmail Değirmenci, “Bu yıl 40 dönümlük alana kuru fasulye ekimi yaptık. Eylül ayında hasat işlemine başladık. Çok şükür, bu yıl süreç oldukça iyi gitti. Ancak bazı hastalıklar ve dolu yağışları nedeniyle rekoltede bir düşüş yaşandı. Yine de ürünlerimiz gayet güzel. Hasat sonrası ürünlerimizi bir hafta kurutuyoruz. Kuruma süresi sonrasında patoz işlemi gerçekleştiriyoruz. Patozdan çıkan ürünleri, Kelkit Kuru Fasulye Üreticileri Birliği’nin deposuna götürüyoruz. Orada hijyenik bir şekilde temizlenip paketleniyor. Ürün kalitemiz bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Şeker fasulyemizin ne kadar iddialı olduğunu tadına bakan herkes anlayacaktır” şeklinde konuştu.