Kilis’te Kimyon Hasadıyla Tarıma Destek

Türkiye’nin tarımına önemli bir katkı sağlayan kimyon, Suriye sınırına yakın bölgelerdeki atıl arazilerde yetiştiriliyor. Yüksek kaliteli kimyon, çiftçilere yeni bir gelir kaynağı sunarken tüketicilere de kaliteli bir ürün temin ediyor.

Kilis tarımında bu sezon yaşanan yüksek rekolte sevinci, bölgenin tarım potansiyelini bir kez daha ortaya koydu. Şubat ayı itibarıyla toprakla buluşturulan kimyon tohumlarından başlayan hasat, Haziran ayı sonuna kadar devam edecek.

Sabahın erken saatlerinde tarlalara giden işçiler tarafından toplanan kimyonlar, güneşte kurutularak biçerdöverlerle tohumlarından ayrıştırılıp sofralara hazır hale getiriliyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Kilis’te 50 bin dekar alanda tıbbi ve aromatik bitki yetiştirildiğini belirtiyor. Özdemir, tıbbi aromatik bitki çeşitlerinde artan üretim alanının son beş yılda 50 bin dekara ulaştığını ifade ediyor.

Özdemir şunları söylüyor: “Suriye’nin sıfır noktasında tıbbi ve aromatik bitkilerden olan kimyonda hasat başladı. Üreticiler, girdi maliyetlerinin yükselmesiyle alternatif ürünler arayışına girdi. Kimyon gibi tıbbi aromatik bitkilere yönelerek tarıma katkı sağlıyoruz. Beklentimiz dekar başına 100 kilogram kimyon üretmek. Kimyonun kilosu 200 TL’nin üzerinde alıcı buluyor. Bu sene verimimiz geçen seneye göre yüksek. İnşallah daha da iyi olacak.”