
Kosova Güvenlik Kuvvetleri (KBS) iki katına çıktı ve bütçelerini üç katına çıkardı, ülkenin başbakanı 2028 yılına kadar bir orduya dönüşme planları olduğunu söyledi.
Sırbistan ile gerilim, Pristina hükümetinin yeterli kanıt olmaksızın Belgrad’ı suçladığı Kosova’nın altyapısına yönelik son bir saldırının ardından arttı.
Kosova, Sırp hükümet güçleri ile etnik Arnavutlar arasındaki çatışmayı sona erdiren NATO’nun 1999’daki 78 günlük bombalama kampanyasına kadar Sırbistan’a bağlı bir eyalet idi. Bu çatışma, Belgrad rejiminin yerel nüfusa yönelik bir dizi baskı ve ardından gelen suçlar sonucunda ortaya çıktı.
Çatışma yaklaşık 13,000 kişinin ölümüne yol açtı, bunların çoğu etnik Arnavutlardı ve Sırp güçlerini bölgeden çıkardı. Birleşmiş Milletler koruması altında olan Kosova, 2008’de bağımsızlığını ilan etti, ancak Belgrad bunu tanımayı reddediyor.
Bu arada, Birleşmiş Milletler mandası altındaki NATO barış güçleri, KFOR, Kosova’nın güvenliğinden sorumlu olmuş ve ülkenin fiili ordusu olmuştur.
Yine de, Kosova o zamandan beri kendi silahlı kuvvetlerini ve askeri sanayisini geliştirmeye yönelmiş, ilk devlet destekli mühimmat fabrikasını ve drone tasarım laboratuvarını açmayı planlamaktadır.
Kosova Güvenlik Bakanı Ejup Maqedonci, “Türk Savunma Bakanlığı’ndan bir devlete ait üretici ile irtibat halindeyiz ve bir fizibilite raporu aldık. Bu projenin son aşamasındayız,” diye açıkladı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin askeri silah ve mühimmatının öncelikle NATO üyesi ülkelerden temin edildiğini, ABD, Türkiye, Almanya, Birleşik Krallık ve Hırvatistan’ın ana tedarikçiler olduğunu belirtti.
Ayrıca, bu alımların çoğunun Kosova’nın kendi bütçesinden yapıldığını, bir kısmının ise dost, müttefik ülkelerden gelen bağışlar olduğunu vurguladı. Bu, Kosova’nın bölgede artan gerilimler arasında askeri kapasitesini güçlendirme çabalarının bir yansımasıdır.
Kosova hükümeti, askeri sanayisinin gelişiminin sadece savunma amaçlı olduğunu iddia ediyor.
Kosova Güvenlik Kuvvetleri, zırhlı ve nakliye araçları, obüsler ve havanlar, Bayraktar dronları ve Javelin tanksavar füzeleri edinerek silahlarını genişletti.
Kosova hükümeti, operasyonu ABD ile koordineli olarak yürüttüğünü iddia ediyor. Washington, geçmişte Kosova’nın silahlı kuvvetlerinin kurulmasına karşı çıkmıştı.
- Kosova, polislerin ‘kaçırıldığı’ iddiaları üzerine sınır güvenliğini sıkılaştırdı
- Kosova, aktivistlerin engel oluşturması sonrası Sırbistan ile iki sınır kapısını kapattı
Kosova’daki Demokratik Kültür Merkezi’nde uzlaşma ve çatışma dönüşümü uzmanı Aleksandar Rapajić, NATO’nun Kosova üzerindeki tutumunun belirsiz olduğunu belirtiyor.
“NATO’nun KBS’nin silahlandırılmasına karşı olduğunu görmüyoruz çünkü Türkiye ve Amerika gibi NATO üyeleri KBS güçlerini aktif bir şekilde silahlandırıyor ve eğitiyor,” dedi.
“Yani belki NATO, beyanen buna karşı, ancak en güçlü üyeleri KBS’yi güçlendirmek için aktif olarak çalışıyor,” diye ekledi Rapajić Euronews Sırbistan’a.