
Kuzugöbeği Mantarı Nedir?
Antalya‘nın Akseki ilçesinde doğada kendiliğinden yetişen ve bölgede yaşayanların “göbek” adını verdiği kuzugöbeği mantarı, Toroslar’da nadir bulunan bir türdür. Bahar aylarında yağmur sonrası sedir, çam, köknar ve meşe ağaçlarının dibinde yetişir. Sağlık açısından bağırsak ve mide hastalıklarında tedavi edici özelliklere sahip olduğu bilinmektedir.
Kuzugöbeği Mantarı Toplama Süreci
Akseki’de kuzugöbeği mantarı toplama işi nisan ayı ortasında başlar ve mayıs ayı sonlarına kadar devam eder. Nisan yağmurlarının başlamasıyla birlikte kuzugöbeği mantarı çıkmaya başlar. Güneş gören, karlı, sedir ve ladin ağacı olan bölgelerde bulunur. Toplanması oldukça zahmetli olup, günlük ortalama bir iki kilogram mantar toplanır.
Kuzugöbeği Mantarı Lezzeti
Akseki’nin kuzugöbeğinin lezzetiyle ünlüdür. Kuzugöbeğini bulmak vatandaşlar için büyük bir sevinç kaynağıdır. Genellikle toplandığı dağlara her yıl giden vatandaşlar, kuzugöbeğini yemek için kullanırken kışın kurutarak muhafaza etmektedirler.
Kuzugöbeği Mantarının Ekonomiye Katkısı
Kuzugöbeği mantarı, Aksekili vatandaşlar için ekonomik bir gelir kaynağı haline gelmiştir. Tazesi kilogramı 600 liraya kadar alıcı bulurken, kurutulmuşu bin 5 bin liraya kadar satışa sunulmaktadır. Mantar toplayarak geçimini sağlayan vatandaşlar, kuzugöbeği sezonunda sabahın erken saatlerinde dağlara çıkarak toplama işlemine başlarlar.