
Mars’a Çarpan Meteorun İzleri
Science Advances dergisinde yayınlanan araştırmada, yaklaşık 11 milyon yıl önce Mars’a çarpan bir meteorun gezegenden kopardığı göktaşlarının kimyasal bileşenleri incelendi. Bu göktaşlarından “nakhlite” ve “chassignite” isimli bazalt yapıdaki göktaşlar, Antarktika ve Afrika’da bulundu.
Mars’ın İç Yapısının Değişiklikleri
Araştırmada Mars’ın manto ve kabuğunun Dünya’dan farklı bir şekilde oluştuğu belirlendi. Gezegenin atmosferik olarak değişime uğramış bir üst kabuğa ve karmaşık bir derin kabuğa sahip olduğu ifade edildi. Derinliklerinden gelen kayaçların gezegenin kabuğunun tabanına nüfuz ettiği bir mantoya sahip olduğu düşünülen Mars’ta farklı volkan türlerinin oluştuğu saptandı.
Araştırma ekibinden James Day, “nakhlite” ve “chassignite” göktaşlarının yaklaşık 1,3 milyar yıl önce oluştuğunu tahmin ettiklerini ve bu göktaşlarının Mars’ın volkanik oluşumunu etkilediğini belirtti. Mars’taki volkanik oluşumun Dünya’dakine benzerlik gösterdiği ancak bazı farklılıklar taşıdığı vurgulandı.
“Nakhliteler ve chassigniteler, atmosferik etkileşimlerle değişen Mars kabuğuyla etkileşime girerek Mars’ın gelişimine katkı sağlamış olabilir. Mars’taki yeraltı kayaçlarının son derece eski olduğu ve gezegen oluştuktan kısa bir süre sonra ayrıldığı belirtiliyor. Bu durum, Mars’taki volkanik oluşumun farklılıklarını açıklamada önemli bir etken olabilir.” şeklinde konuşan Day, araştırmanın önemine dikkat çekti.