
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), mesleki ve teknik eğitimde özel sektörün rolünü güçlendirmek amacıyla yeni bir adım attı. Bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan “Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Yönetmeliği” ile işletmelere okul açma izni verildi. Yapılan değişiklikle, bakanlıkla protokol imzalayan kurum, kuruluş ve işletmelerin fabrika, tesis, OSB ve üretim merkezleri içinde “örgün veya yaygın eğitim merkezleri” açabileceği belirtildi.
Eğitimci Nurcan Korkmaz’dan Değerlendirme
Eğitimci Nurcan Korkmaz, bu düzenlemeyi değerlendirerek, bakanlığın mesleki ve teknik eğitimi özel sektöre devrettiğini belirtti. Korkmaz, “Bu adımla öğretmenler ve öğrenciler sermayenin taleplerine hizmet edecek şekilde yönlendirilmiş olacak. Bu durum, işgücünü ucuz ve esneğe dönüştürebilir.” şeklinde konuştu.
Korkmaz’a göre, eğitim planlaması kamunun sorumluluğunda olmasına rağmen, mesleki ve teknik eğitim planlaması da artık özel sektöre devredilmiş durumda. Sermaye istediği alanda eğitim merkezi açabilecek ve buna göre personel talep edebilecek. Bu durum, sermayenin isteğine göre okul açıp kapatabilmesine olanak tanıyacak. Bu durumda öğretmenlerin durumu nasıl olacak, sorusu da gündeme geliyor.
Olgunlaşma Enstitüleri’ne Sınırlama Getirildi
Bakanlık, Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların iş hayatında aktif rol alabilmelerini sağlamak amacıyla kurulan “Olgunlaşma Enstitüleri” için sınırlama getirdi. Yapılan yönerge değişikliği ile enstitülerin açılabilmesi için şehir merkezlerinin en az 100 bin nüfuslu ilçe sınırı 200 bin nüfuslu ilçe olarak güncellendi.