
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine okutulacak zorunlu derslere ait yeni müfredatı, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ismiyle askıya çıkardı. Bakan Yusuf Tekin, yeni müfredatın on yıllık bir çalışmanın ürünü olduğunu belirterek, 12 yıllık zorunlu eğitimde tekrarlanan bilgilerin “yüzde 35 seyreltme” yoluna gidildiğini ifade etti.
Eleştiri ve Endişeler
Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi Başkanı Osman Gazi Oktay, yapılan değişikliklerle eğitimde dini ve milli unsurların ağırlık kazandığını belirterek, özellikle bilimsel derslerin geri plana atıldığını vurguladı. Eğitim Sen İzmir 6 No’lu Şube Başkanı Bülent Karakaş da MEB’in hazırladığı yeni müfredatın siyasal ve ideolojik bir bakış açısını yansıttığını ifade ederek, laiklik ilkesine zarar verebileceği endişesini dile getirdi.
- Osman Gazi Oktay: “Öğrencilerimizin düşünme ve sorgulama yeteneklerini geliştirmek yerine biat edecek nesiller yetiştirmeyi hedefliyorlar.”
- Bülent Karakaş: “Müfredatta yer alan ‘tek din, tek mezhep ve tek dil’ vurgusu, farklı kimlikleri ve inançları görünmez kılmaktadır.”
Eğitim Sen’den Reddediş
Eğitim Sen olarak hazırlanan yeni müfredatı kabul edilemez bulduklarını ifade eden Karakaş, çocukların eğitiminde oluşabilecek olumsuz etkileri önlemek adına harekete geçtiklerini belirtti. Eğitim Sen, siyasi iktidarın eğitim müfredatında laiklik ve bilim karşıtı ilkeleri destekleyecek değişiklikler yapmasına karşı çıktıklarını açıkladı.