Mısır’da 4 Bin Yıllık Orta Krallık Mezarı Keşfi

Mısır’ın Luksor kenti yakınlarında yapılan bir keşif gezisi, Amerikalı ve Mısırlı arkeologların 4 bin yıllık bir ‘Orta Krallık’ mezarını gün yüzüne çıkarmasıyla sonuçlandı. Bu önemli keşif, arkeologların yanı sıra tarih severler için de büyük bir heyecan kaynağı oldu.

Yapılan kazılarda, toplamda 11 mühürlü mezar, çeşitli mücevherler, kolyeler, bilezikler, armalar ve fildişi saplı iki bakır ayna ile birlikte akik, granat, fayans ve feldispattan yapılmış birçok bokböceği yüzüğü ve kuşağı ortaya çıkarıldı.

Kazıya öncülük eden Güney Asasif Koruma Projesi’nin direktörü Dr. Elena Pischikova, “Bulduğumuz aynalardan biri lotiform saplı olarak ortaya çıkarken, diğerinin ise oldukça nadir görülen dört yüzlü Hathor tasarımını sergilediğini belirtmek istiyorum. Bu ayna, sade özelliklere sahip bir kadın figürü olarak tasvir ediliyor” dedi.

Arkeologlar, keşfedilen yeşil-mavi sırlı bereket heykelciğini önemli bir buluntu olarak değerlendirdi. Dr. Pischikova, “Bu heykelciğin tasarımı oldukça başarılı. Çeşitli takılarla süslenmiş, bacaklarında ve gövdesinde baklava dilimli işaretler bulunuyor. Saçları ise siyaha boyanmış ve başı üç bölüm halinde düzenlenmiş deliklerle delinmiş. Bu delikler, heykelciğin ‘saç’ takması için tasarlanmış. Ayrıca heykelciğin yanında bulunan yaklaşık 4 bin çamur boncuğu, orijinal saçlarını oluşturuyordu” şeklinde açıklama yaptı.

Mezarın ahşap tabutları ve içindeki ince örtüler, araştırmacıların antik sel olayları sonucunda büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. Tabutların içinde beş kadın, iki erkek ve üç çocuğun iskeletlerinin bulunduğu belirtildi. Araştırmacılar, bu mezarın muhtemelen bir aileye ait olduğuna inanıyorlar.

Güney Asasif Koruma Projesi’nden yapılan açıklamaya göre, bu mezar, bölgede keşfedilen Orta Krallık dönemine ait ilk mezar olma özelliğine sahip. Dr. Pischikova, “Güney Asasif nekropolündeki ilk Orta Krallık mezarının ortaya çıkarılması, Güney Asasif’i genişleyen Theban Orta Krallık nekropolü içine yerleştirerek tarihini değiştiriyor. Bu önemli keşif, Orta Krallık’taki Theban nekropolünün ölü gömme uygulamaları ve ritüellerini anlamamıza katkıda bulunmanın yanı sıra, iyi korunmuş ve zarif bir şekilde işlenmiş mücevherlerden oluşan güzel bir koleksiyon sunuyor” dedi.

Orta Krallık, MÖ 2050-MÖ 1650 yılları arasında Mısır’da hüküm süren firavun hanedanlarının dönemine verilen isimdir ve bu dönem, Güney ve Kuzey Mısır’ın birleşme süreciyle de anılmaktadır.