
Musiki Muallim Mektebi’nin 100. Yılı Kutlandı
Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle 1924 yılında Cebeci’de kurulan “Musiki Muallim Mektebi”, 100. yılı münasebetiyle Mamak Belediyesi tarafından düzenlenen anlamlı bir resepsiyonla kutlandı. Cumhuriyetin ilk “devlet konservatuvarı” olarak temelleri atılan bu okul, milli eğitim alanında müzik eğitimi vermek üzere inşa edilmiş ve Azra-Aydın Gün, Cüneyt-Ayten Gökçer, Yıldız-Müşfik Kenter, Gürer Aykal, Yıldırım Önal, Meriç Sümen, Fazıl Say, Sait Sökmen, Zuhal Olcay, Cihan Ünal, Can Gürzap gibi birçok ünlü sanatçıyı mezun etmiştir.
Mamak Belediyesi tarafından restore edilen mektep binasında gerçekleştirilen törene, okul mezunlarının yanı sıra birçok önemli isim de katıldı. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Tan Sağtürk, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin, Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve çeşitli ülkelerin büyükelçileri bu özel etkinlikte yer aldılar.
‘Değerlerini Yaşatmakta Kararlıyız’
Etkinlik, okulun içinde bulunan müze ve dersliklerin gezilmesiyle başladı. Müze rehberleri, katılımcılara müzede sergilenen enstrümanlar hakkında detaylı bilgiler verdi. Gezi sonrasında Başkent Filarmoni Orkestrası, konuklara unutulmaz bir konser verdi. Konserin ardından resepsiyonun açılış konuşmasını Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin yaptı. Şahin, Ulu Önder Atatürk’ün “Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız” sözlerini hatırlatarak, “Bugün bu büyük çınarın yüzüncü yılını kutlarken, onun değerlerini yaşatmak ve yeni kuşaklara aktarmak konusunda kararlıyız. Musiki Muallim Mektebi’nin nice yüzyıllar boyunca sanat dünyamıza ilham kaynağı olmasını diliyorum” dedi.
Şahin’in ardından konuşan Karadağlı ise, “Bu tarihi kurumun yeniden canlandırılması hepimiz için bir övünç kaynağı. Bu büyük ustaların yetiştiği bina, şimdi yeni nesil sanatçılara ilham verecek. Bu tarihi mirası gelecek nesillere taşıyacak ve sanat camiasına önemli hizmetler sunacağız. Sanatın gelişmesi, ülkemizin gelişmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. Karadağlı’dan sonra konuşma yapan Sağtürk de sanatın toplum için önemine değinerek, okulun Türkiye’de sanata sağladığı katkıları anlattı.
’32 Bin Lirayla Geçinilmiyor’
Açılış konuşmalarının ardından sanatçılardan bazıları sahneye davet edildi. 80 yaşındaki usta oyuncu Bilge Şen, sahneye çıktığında Karadağlı’ya hafif bir iğneleme yaptı. 80 yaşında olmasına rağmen hala sahne aldığını vurgulayan Şen, “32 bin lirayla geçinilmiyor. Emeklileri düşün” diyerek katılımcılara esprili bir şekilde seslendi. Konuşmaların ardından katılımcılara plaketler takdim edildi.
Törenin sonunda, Cumhuriyet’e olan hizmetleri değerlendiren Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, “Bu binanın tekrar aynı şekilde sanatçı yetiştirmesi, Mamak belediye başkanımızın doğru bir vizyonla düşündüğünün bir göstergesi. Bizi yetiştiren ustaları, çocuklarına ve gençlik dönemlerine döndüren bu yapı ve ruhun her daim korunması gerektiğine inanıyoruz. Umarım bu bina, bu ülkeye aydın nesiller yetiştirmeye devam eder” şeklinde konuştu.