Namibya’da Kuraklık Nedeniyle Vahşi Hayvan İtlafı Planı

Namibya Çevre Bakanlığı, ülkenin zorlu iklim koşullarıyla mücadele ettiği bir dönemde, 83 fil dahil olmak üzere toplamda 723 vahşi hayvanı itlaf etmeyi ve elde edilen etlerin, şiddetli kuraklık nedeniyle gıda sıkıntısı çeken insanlara dağıtılmasını planladığını duyurdu. Bu karar, ciddi bir çevresel ve insani krizin ortasında alınmış bir önlem olarak öne çıkıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, itlafın, yetkililerin hayvan sayısının mevcut otlak ve su kaynaklarını aştığına inandığı parklarda ve ortak alanlarda gerçekleştirileceği vurgulandı. Plan kapsamında, 30 su aygırı, 60 bufalo, 50 impala, 100 mavi antilop, 300 zebra ve 100 eland (Bayağı Boğa Antilobu) gibi çeşitli türlerin hedef alındığı belirtildi. Bu durum, bölgedeki ekosistem dengesi açısından da tartışmalara yol açabilir.

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre, Güney Afrika son on yılların en kötü kuraklığıyla karşı karşıya kalmış durumda ve Namibya, geçtiğimiz ay gıda rezervlerinin %84’ünü tüketmiş bulunuyor. Bu durum, ülke nüfusunun neredeyse yarısının önümüzdeki aylarda yüksek düzeyde gıda güvensizliği yaşama riski taşıdığı anlamına geliyor. Bakanlık, bu kadar şiddetli bir kuraklık şartlarında, eğer müdahalede bulunulmazsa insan-yaban hayatı çatışmalarının artmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Bakanlık, bu bağlamda, “Bu amaçla, belirlenen çatışma bölgelerinden 83 fil itlaf edilecek ve etleri kuraklık yardım programına tahsis edilecektir. Bu uygulama gereklidir ve doğal kaynaklarımızın Namibya vatandaşlarının yararına kullanıldığı anayasal yetkilerimizle uyumludur” açıklamasında bulundu. Ayrıca, profesyonel avcılar ve hükümetin anlaşmalı olduğu şirketler tarafından bugüne kadar 157 hayvan avlandığı ve 56 bin 800 kilogramdan fazla et elde edildiği bilgisi verildi.

Namibya, Beş güney Afrika ülkesi Zimbabve, Zambiya, Botsvana, Angola ve Namibya’ya yayılan koruma alanında 200 binden fazla filin yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu durum, bölgeyi dünyanın en büyük fil popülasyonlarından biri haline getiriyor. Ancak, geçtiğimiz yıl Botsvana ve Zimbabve’de yaşanan kuraklık nedeniyle yüzlerce filin hayatını kaybettiği gerçeği, durumun ne kadar kritik olduğunun bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.