NATO’nun Rutte’si, Rusya’nın Kuzey Kore’nin nükleer programına desteği konusunda uyardı.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Çarşamba günü, “Kremlin’in Pyongyang’ın nükleer programına desteği konusunda naif olmamalıyız” dedi.

Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte, “Kuzey Kore’ye nükleer teknoloji ve füze teknolojisinin akmakta olduğu konusunda her türlü neden var,” dedi ve nükleer riskin “sadece burada bizim için bir tehdit değil, aynı zamanda ABD ana karası ve tabii ki bölge için de bir tehdit” olduğunu ekledi.

NATO başkanı, 32 üye ülkenin dışişleri bakanlarının Brüksel’de toplandığı ve gündemlerinin en üstünde Ukrayna’ya daha fazla destek konusunun olduğu bir toplantının ardından konuştu.

Toplantı, Biden yönetiminin gelecek ay sona ermesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın katıldığı son üst düzey NATO toplantısı olma ihtimali taşıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Blinken, Başkan seçilen Donald Trump’ın Beyaz Saray’a dönüşü öncesinde müttefiklerin Kiev’e desteğini güçlendirmeyi hedefliyor.

Trump’ın göreve geldiğinde Ukrayna’ya sağlanan önemli ABD yardımlarını geri çekebileceği korkuları arasında, Rutte Florida’da Başkan seçilenle görüştü. Rutte, Çin, Kuzey Kore ve İran’ın Rusya’nın yanında yer aldığını, bunun da ABD ve Asya-Pasifik bölgesini riske attığını söyledi.

Rutte, “Ukrayna konusunda bir anlaşmaya vardığımızda, bu iyi bir anlaşma olmalı, çünkü asla Kim Jong-un ve Xi Jinping ile el sıkışamayız ve başka kimseyle de,” dedi ve bu durumun Kuzey Kore ve Çin liderlerini başka yerlerde güç kullanımı konusunda cesaretlendireceğini ekledi.

Moskova kılıç gösteriyor, diyor Rutte

Ancak Rusya’nın kendi nükleer tehditleri hakkında sorulduğunda, Rutte Kremlin’i “kılıç gösterme” ile suçladı.

“Rusya, nükleer kapasitesini tartışmamızı istiyor. Ve biz bununla vakit harcamak istemiyoruz,” dedi. “Aşındırmamızın güçlü olduğundan emin olmalıyız ve bu güçlüdür. Bize zarar vermeye çalışan herhangi bir düşmanla mücadele edebiliriz.”

Pek çok kişinin Kuzey Kore’nin nükleer programını desteklediği iddiaları ve Kuzey Koreli askerlerin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına katılması, NATO ile ittifak dışındaki ülkeler arasında daha geniş bir iş birliğini gerektiriyor.

Rutte, Güney Kore ile NATO arasındaki ilişkiyi, ülkenin yönetimi içindeki artan gerginlikler arasında “demir gibi sağlam” olarak tanımladı.

Başkan Yoon Suk-yeoul, sıkıyönetim ilan etmeye çalıştığı için azil süreci ile karşı karşıya kalıyor; bu adım, kitlesel protestolar ve yasama organından gelen siyasi muhalefet tarafından hızla engellendi.

Rutte, “Sıkıyönetimin sona erdiği ilanı, Güney Kore’nin hukukun üstünlüğüne devam eden bağlılığını gösteriyor,” dedi.

“Güney Kore, Ukrayna’nın güçlü bir destekçisidir ve bunun böyle kalmasını bekliyorum. Ve Seul ile olan ortaklığımız, son birkaç yıl içinde küresel tehditlerin artmasıyla derinleşti,” diye ekledi.