
Salep orkidesi, ekonomik değeri yüksek ve çeşitli sektörlerde kullanılan bir bitki olarak Samsun’da talep görmeye devam ediyor. Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 2016 yılında 6 dönüm arazide başlayan salep orkidesi üretimi, bu yıl 120 dönüme kadar genişledi. Üretici sayısı da 500’e ulaştı.
Yüksek Getirisiyle Dikkat Çeken Salep Üretimi
Ekolojik Üreticiler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, salebin küçük alanda büyük getirisi olan bir ürün olduğunu belirtti. Bir dönüm araziden ortalama 1 ton yaş salep hasadı yapılabildiğini vurguladı. Yıldırım, salep üretiminde doğal yöntemlerin tercih edildiğini ve el işçiliğinin ön planda olduğunu ifade etti.
Salep Hasat Süreci ve İşleme Aşamaları
Salep hasadının haziran sonuna kadar devam edeceğini söyleyen Yıldırım, toplanan salep orkidesinin işlenme sürecini şu şekilde açıkladı: “Salepler yıkanıp sıcak suda haşlandıktan sonra kurutma işlemine tabi tutulur. Kurutma işlemi yaklaşık 15-20 gün sürer. Kurutulmuş salebin fiyatı, kalitesine ve berraklığına göre değişiklik göstermektedir.”
“Saleplerimizi topraktan çıkardığımız zaman eğer kurutma işlemi yapmak istersek onları önce yıkıyoruz. Sonra sıcak suda haşlıyoruz 10 dakika, ardından bizim kurutma tesisimiz olduğu için kurutma tesisimizde kurutabiliyoruz. Kurutma tesisi olmayanlar bunu ipe dizip de kurutabilirler. Kurutma işlemi 15-20 gün civarında sürmektedir. Kurutulmuş salebin fiyatı da kalitesine ve berraklığına göre değişiklik göstermektedir.”
Türkiye Genelinde Salep Üretimi ve Gelecek Planları
Tarım ve Orman Bakanlığı ile iş birliği yaparak Türkiye genelinde salep üretiminin yaygınlaştırılması projesi üzerinde çalıştıklarını belirten Yıldırım, “Salep ufak alanda getirisi yüksek bir ürün. Bir aile, 200-300 metrekarelik bir alana yetiştirdiği saleple yıllık geçimini rahatça sağlayabilir.” şeklinde konuştu. Ayrıca üreticilere salep alım garantisi verdiklerini ve doğadan izinsiz salep toplanmasının yasak olduğunu ve ciddi cezaların olduğunu belirtti.