
Yaşar Üniversitesi ile Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı’nın iş birliğiyle, toplumsal fayda sağlamak ve geleceğin Türkiye’sini şekillendirecek cesur insanların çalışmalarını kutlamak amacıyla hayata geçirilen Selçuk Yaşar Ödülü, bu yıl beşinci kez sahiplerini buldu. Ödül töreninin teması, toplumun sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak yenilikçi ve etkili çözümler üreten girişimcileri desteklemek üzere “Sosyal Girişimcilik” olarak belirlendi.
Belirlenen tema çerçevesinde oluşturulan seçici kurulda; Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Global Teknoloji Lideri Ayşegül İldeniz, Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Girişimci Prof. Dr. Aytül Erçil, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Itır Erhart yer aldı.
Törene katılanlar arasında; Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Yaşar, Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Yaşar Topluluğu İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, eski Adalet Bakanı Hasan Denizkurdu, KKTC İzmir Başkonsolosu Ayşe Volkan İnanıroğlu, İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer ve birçok önemli davetli yer aldı.
DÜNYAYA ÖRNEK OLDU
Bu yılki Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi, Türkiye’nin ilk tarımsal e-ticaret sistemini hayata geçiren Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucusu Tülin Akın oldu. Akın, girişimcilik kariyerine 2004 yılında öğrenciyken kurduğu Tarımsal Pazarlama Web Platformu ile başladı. Bu platform, Türkiye’deki çiftçilerin ilk kez bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmalarını ve ürünlerini pazarlamalarını sağladı, tarım sektöründe önemli bir rol üstlendi.
Akın, bankalarla çiftçilerin finansman ihtiyacını karşılamak için kredi kartı ve mikro kredi erişimi üzerine projeler geliştirdi. O dönemde çiftçilerin bilgisayar ve internete erişim zorluğuna yönelik olarak bir cep telefonu operatörüyle birlikte kurduğu Çiftçi Kulübü, Türkiye’de 1,5 milyon, Ortadoğu ve Afrika’da ise 8,5 milyon çiftçiyi bilgi ve teknolojiyle buluşturdu.
Dünyanın çiftçilere yönelik uygulamalı teknoloji eğitimi veren ilk “Akıllı Köy”ünü kurarak, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda benzer çalışmaların yaygınlaşmasına örnek oldu. Akın, 2013 yılında JCI-TOYP Dünya’nın 10 Başarılı Genci Girişimcilik Ödülü ve Anita Borg Institute Uluslararası Sosyal Etki Ödülü gibi prestijli ödüllerle onurlandırıldı. Ayrıca, 2014 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Barış için İş” dalında Nobel’e aday gösterildi. 2018 yılında World Economic Forum’da Schwab Vakfı Dünyanın En İyi Sosyal Girişimcisi ödülünü kazanırken, 2021 yılında Birleşmiş Milletler tarafından Meaningful Business 100 listesine seçildi ve 2022 yılında Bloomberg Yeni Ekonomi Katalizörü ödülü ile ödüllendirildi.
“SELÇUK YAŞAR’IN VİZYONUNU GELECEK NESİLLERE AKTARACAĞIZ”
Törende konuşan Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, şu ifadeleri kullandı: “Babam, uzun yıllar boyunca Yaşar adını taşıyacak bir vakıf üniversitesinin hayalini kurdu. Burada bulunan Selçuk Yaşar’ı tanıyan herkesin bildiği gibi, bir şeyi istediği zaman bunu yapabilmenin yollarını arar, inat eder ve başarırdı. Eğitim, onun en çok önem verdiği konulardan biriydi. İyi eğitim almanın ve iyi eğitim almış bireylerin yetişmesinin ülkemiz ve dünya için önemini her zaman vurgulardı. Yaşar Üniversitesi, 23 yıl önce eğitim hayatına başladığında babamın gözlerindeki mutluluğu ve gururu okuyabiliyorduk. Selçuk Yaşar’ın ismini, girişimciliğini, inovasyonunu ve topluma fayda vizyonunu yaşatmak amacıyla verilen bu ödülü beşinci kez takdim ediyoruz. Onun her yeni girişimi, kurulduğu bölgede bir ekosistem yarattı. Biz de onun vizyonunu gelecek nesillere aktaracağız.”
“SOSYAL GİRİŞİMCİLİĞİ YAYGINLAŞTIRMAYI ÖNEMSİYORUZ”
Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, ödülün değerini vurgulayarak, “Bu değerli ödüle adını veren Kurucumuz ve Ebedi Onursal Başkanımız Selçuk Yaşar, hayallerini gerçeğe dönüştürme azmiyle ülkemize hizmet etmeyi amaç edinmiş bir iş insanıydı. Selçuk Yaşar, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal hayatında derin izler bırakmanın yanı sıra eğitime, kültüre, sanata ve spora da büyük önem vererek kurduğu Yaşar Üniversitesi’nde binlerce öğrencinin topluma faydalı bireyler olarak yetişmesinde önemli rol oynadı. Bu nedenle, Yaşar Üniversitesi’nde toplumsal dönüşümün önemli araçlarından biri olan sosyal girişimciliği yaygınlaştırmayı ve bu alandaki ihtiyaçları karşılamayı oldukça önemsiyoruz. Çünkü sosyal girişimciler, toplumsal sorunlara yenilikçi çözümler getiren ve uygulayan liderlerdir. Bu doğrultuda üniversitemizde, beş temel değerimizden ilham alarak; sosyal girişimciliği, sosyal etkiyi ve sosyal yenilikçiliği teşvik etmeye, yaygınlaştırmaya ve güçlendirmeye yönelik çalışmalara öncülük ediyoruz.” dedi.
“GELECEK NESİLLERE İLHAM OLACAK”
5. Selçuk Yaşar Ödülü’nün sahibi Tülin Akın, duygularını paylaşarak, “20 yıl önce tarımın sorunlarını teknolojik olarak çözmek için yola çıkmış biri olarak, tarımın sorunlarını yıllar öncesinden görüp güçlü bir şekilde çözen Sayın Selçuk Yaşar adına ödül almak benim için büyük bir gurur kaynağı. Seçici kurula, Yaşar ailesine, Yaşar Üniversitesi’ne ve bu törene katılarak beni kutlayan herkese, bana ‘İyi ki varsın’ dediğiniz için teşekkür ederim. Bu ödülü elbette tek başıma almadım. Sevgili ekibime ve aileme destekleri için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız.” şeklinde konuştu.