
Sonsuz Maymun Teorisi Üzerine Yeni Bir Araştırma
Avustralya’nın ünlü kenti Sidney’de, matematikçiler Stephen Woodcock ve Jay Falletta’nın liderliğinde gerçekleştirilen çarpıcı bir araştırma, “sonsuz maymun teorisi”ni yeniden sorguladı. Bu teoriye göre, 30 tuşlu bir klavye kullanarak saniyede bir tuşa basan bir maymunun, yaklaşık 30 yıl boyunca bu eylemi sürdürmesi durumunda, Shakespeare’in eserlerinin tam olarak aynısını yazma olasılığı, evrenin ömründen çok daha uzun bir süre alacaktır.
Araştırmada, “Gelişmiş yazma hızları veya maymun popülasyonundaki artış bile, maymunların anlamlı yazılı eserler oluşturabilmesi için bir geçerli mekanizma olamaz” ifadesine yer verildi. Matematikçiler, teorinin matematiksel temellere dayandırılmasına rağmen “yanıltıcı” olduğunu belirtti. Dünyada bulunan tüm maymunlara evrenin ömrü kadar zaman verilse bile, bu eserleri yazma olasılıklarının “neredeyse imkansız” olduğunu ortaya koydular.
Evrenin “Isıl Ölümü” ve Hesaplamalar
Araştırmada, Shakespeare’in oyunlarının ve şiirlerinin aynısını yazabilmesi için gereken sürenin “evrenin ömründen daha uzun” olduğu sonucuna varıldı. Evrenin “ısıl ölümü” hesaplamaları ise, evrenin sonuna dair en yaygın kabul gören “ısı ölümü teorisi” üzerine inşa edildi. Bu çalışmada, evrenin “ısıl ölümünün” 10 üzeri 100 yıla denk gelen ve “googol” olarak bilinen 100 sıfırlı bir yıl içerisinde gerçekleşeceği varsayıldı.
Maymunların bu süre zarfında nasıl besleneceği veya Güneş’in birkaç milyar yıl içerisinde Dünya’yı yutabileceği gibi bazı bilimsel konular ise araştırmanın dışında tutuldu.
Teorinin Olasılık ve Rastgelelik İlkeleri Üzerindeki Yansımaları
“Sonsuz maymun teorisi”, sınırsız bir zaman diliminin “inanılmaz derecede düşük bir olasılığı bile gerçekleştirebileceğini” gösteren bir düşünce deneyi olarak öne çıkıyor. Teoride, “sınırsız miktarda zaman tanındığında, maymunların, daktilonun tuşlarına basarak İngiliz şair ve yazar William Shakespeare’in tüm eserlerini yazabileceği” iddia ediliyor. Bu “sonsuz maymun teoremi,” uzun bir süredir olasılık ve rastgelelik ilkelerini açıklamak için bir araç olarak kullanılmaktadır.