Sudan’daki Salgın Hastalıklar ve Çatışmaların Etkileri

Sudan’daki Salgın Hastalıklar ve Çatışmalar

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA) tarafından yapılan son açıklamada, “Sudan, kolera, sıtma, dang humması, kızamık ve kızamıkçık gibi çeşitli salgın hastalıklarla mücadele ediyor” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, 5 yaş altındaki 3,4 milyon çocuğun bu salgın hastalıklara yakalanma riski altında olduğu vurgulandı.

Salgın hastalıkların, aşılama oranlarındaki düşüş ve ülkede süregelen çatışmaların bir sonucu olarak sağlık, su, sanitasyon ve hijyen altyapısının ciddi şekilde tahrip edilmesiyle ilgili olduğu belirtildi. Ayrıca, Sudan’ın 18 eyaletinde yapılan araştırmalara göre, beslenme durumunda endişe verici bir bozulma meydana geldiği kaydedildi. Sudan, yetersiz beslenme sorunuyla başa çıkmakta zorluk çeken dünya üzerindeki en kötü dört ülke arasında yer aldığı bilgisi de açıklamada yer aldı.

Öte yandan, Sudan’ın bazı bölgelerinde devam eden çatışmalar, daha fazla insanın yerinden olmasına yol açmış ve insani durumu daha da kötüleştirmiştir. Sudan Sağlık Bakanlığı, ülkedeki kolera salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 545’e ulaştığını duyurdu. Ayrıca, kolera vaka sayısının 18 bin 382’ye çıktığı bildirildi.

Haziran ayından bu yana etkili olan yağışlar ve seller, koleranın yayılmasına zemin hazırlamıştır. Sudanlı yetkililer, 12 Ağustos’ta kolerayı resmi olarak bir salgın olarak ilan etmiştir. Savaşın sürdüğü Sudan’da, sağlık sisteminin etkin biçimde işlemediği bu dönemde salgın hastalıkların yayılması, insanların yaşamını daha da zorlaştırmaktadır.

Sudan, 30 yıl boyunca iktidarda kalan Ömer el Beşir’in halk ayaklanması ile devrilmesinin ardından, sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümete karşı ortak bir darbe gerçekleştiren ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki güç mücadelesine sahne olmaktadır. Bu çatışma, 17 aydan fazla bir süredir devam etmektedir ve savaşın sona erdirilmesi için yapılan tüm çözüm girişimleri sonuçsuz kalmıştır.

Birleşmiş Milletler’e göre, Sudan’daki çatışmalar dünyanın en büyük yerinden edilme ve açlık krizine yol açarak, 20 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine, 10 milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine ve 25 milyondan fazla insanın insani yardıma muhtaç durumda yaşamasına sebep olmuştur.