
3 yıl önce Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yüzde 50 hibe desteğiyle başlatılan “Maviyemiş Üretimini Yaygınlaştırma” projesi kapsamında, ilçede atıl durumda olan 50 dönümlük bir tarlaya 15 bin yaban mersini fidesi dikildi. Bu projeyle bölgede yaygın olarak üretilen şerbetçiotuna alternatif bir ürün olan yaban mersini yetiştiriciliği desteklendi ve bu yıl itibarıyla ekili alan 100 dönüme ulaştı.
Yaban Mersini Üretimi ve Pazarlaması
Kasım 2021’de dikilen fidanlar bu yıl ilk kez meyve vermeye başladı. Bölgede elde edilen ürünler hem fiyat hem de rekolte açısından üreticileri memnun etmektedir. Yetiştirilen yaban mersinleri toplanıp Bursa’nın İnegöl ilçesindeki bir tesisde paketlenmekte ve ardından İstanbul, Samsun, Eskişehir, Trabzon ve Bursa’daki çeşitli zincir marketlerde satışa sunulmaktadır.
Üreticilerin Memnuniyeti
Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, projenin “maviyemiş” olarak da bilinen yaban mersini üretimine yeni bir boyut kazandırdığını belirtti. Tekin, “Bugün yaban mersinini toplamaya başladık. Ekimini yaptığımız bu alan, 1000 rakımlı bir yer olup toprağının pH derecesi bu bitki için oldukça uygun. Bu destekler sayesinde üreticilerimizin yüzü gülecektir inşallah” dedi.
Verim ve Kazanç Potansiyeli
İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, yaban mersininin ilçede şerbetçiotuna alternatif bir ürün olduğunu vurgulayarak, yaban mersini yetiştiriciliğinin yüksek verim potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Yoldaş, “Düzenli bakım ve fidelerin büyümesiyle birlikte dönüm başına 1,5 ila 3 ton arası ürün elde edilebilir. Bu da çiftçilerimiz için önemli bir kazanç kapısı oluşturacaktır” şeklinde konuştu.
Üreticilerden Melike Hediye Korkmaz ise 3 sene önce yaban mersini dikimi için arazilerinin 16 dönümünü kullandıklarını ve şu anda bu alanı 22 dönüme çıkardıklarını belirtti. Korkmaz, düzenli bakım ve budama işlemleriyle güzel verim elde ettiklerini ve ürünlerinin misafirler tarafından beğenildiğini aktardı.