
Tavas Ovası’nda Tütün Üretimi
Geçmişten bu yana dünyaca ünlü kalitede tütünün yetiştirildiği Tavas Ovası‘nda üreticiler, yaklaşık 8 aylık bir süreci kapsayan tütün üretim çalışmalarına başladı. Bu süreç, fide üretimiyle başlayarak hasat aşamasına kadar devam ediyor.
Fide Üretimi ve Ekim Süreci
Yörede “tütün ocağı” adı verilen örtü altı seralarda mart ayı başında tohumların ekilmesiyle başlayan çalışma kapsamında ilk fideler boy veriyor. Nisan ve haziran arasında seralardan sökülerek toprağa dikilecek tütün fideleri, yaz boyu sürecek çapalama sonrası temmuz ortasında kırılmaya başlanacak. Ekime kadar devam edecek kırımın ardından evlerde kurutulan tütünler, sözleşme yapılan tütün işleme firmalarına satılacak.
Kale Ziraat Odası Başkanı Emin Çakmakcı, odaya kayıtlı yaklaşık 3 bin tütün üreticisi bulunduğunu ve 55 bin dönüm arazide yılda ortalama 6 bin ton tütün üretildiğini belirtiyor. Çakmakcı, tütün üretiminin diğer tarım ürünlerine göre daha meşakkatli olduğunu ve üreticilerin büyük bir emek harcadığını ifade ediyor.
Çakmakcı ayrıca, bu yıl tütün ekim alanlarının arttığını ve 8 bin ton tütün üretim beklentilerinin olduğunu belirterek, geçen yıl kilogram fiyatı 115 lira olan tütünün bu yıl 190 lira civarında olmasını beklediklerini dile getiriyor.
Tütün dikimi sürecinde etkili olan hava koşullarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Çakmakcı, üreticilerin fideleri etaplar halinde yetiştirmeleri gerektiğini ve hava tahminlerine göre planlama yapmaları gerektiğini söylüyor.
Çakmakcı, tütün hasadında işçilik maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle sorunlar yaşadıklarını belirterek, işçi talebinin dikim döneminde artmasıyla yevmiye fiyatlarının yükseldiğini ve bu durumun üreticileri maddi olarak zorladığını ifade ediyor.