Tayvan Boğazı Gerilimi ve Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Tayvan Boğazı Gerilimi

Singapur Savunma Bakanı Wong, The Straits Times gazetesine yaptığı açıklamada, Tayvan Boğazı ve Güney Çin Denizi’nde gerilimin kazara tırmanması ve yanlış anlaşılma riskinin en büyük endişe kaynağı olduğunu belirtti. Wong, Çin’in Tayvan Boğazı’nda yürüttüğü geniş çaplı askeri operasyonlardan kaygılı olduklarını ifade etti ve diyaloğu teşvik etmeye çalıştıklarını vurguladı.

Tayvan ve Çin İlişkisi

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kendi toprakları olarak gördüğü Tayvan, fiili olarak bağımsız bir şekilde varlığını sürdürmektedir. Son yıllarda Pekin yönetimi, Tayvan üzerindeki askeri baskıyı artırarak Ada’nın ana kara ile yeniden birleşmesi için güç kullanımını dışlamadığını belirtmektedir. Tayvan, 1949 yılından beri Çin ile ayrılık içerisinde bulunmaktadır.

Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı

Güney Çin Denizi, bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağı haline gelmiştir. Çin, bölgedeki adaların yüzde 80’ini kapsayan egemenlik iddialarını Filipinler, Vietnam, Brunei ve Malezya gibi diğer ülkelerle paylaşmaktadır. Bölgedeki yer altı kaynakları açısından zengin olan Güney Çin Denizi’nde, bölge ülkeleri ve ABD arasında gerilim devam etmektedir.

Lahey’deki Daimi Tahkim Mahkemesi’nin 2016 yılında verdiği kararda, Çin’in tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal olmadığı hükme bağlanmıştır. Buna rağmen Çin, bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmeye ve sivil gemi filolarıyla varlık göstermeye devam etmektedir.