
Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) tarafından düzenlenen kongre, “Değer ve Anlam: Çağımızı Anlama Çabasında Yol Gösterici İki Kavram” başlığı altında gerçekleştirildi. Kongrenin açılış konuşmasını yapan TFK Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, katılımcılara hitaben yaptığı konuşmada, “Yanlış bir özgürlük anlayışı yüzünden yabancılaşıyoruz.” ifadesini kullanarak günümüzün karmaşık sorunlarına dikkat çekti.
Eş zamanlı çeviri ile yedi oturumda gerçekleştirilen kongrede, TFK üyesi felsefecilerin yanı sıra dünyanın farklı üniversitelerinden konuk akademisyenler de yer aldı. Bu akademisyenler arasında William L. McBride, Luca Maria Scarantino, Klaus Leisinger, Alexander Chumakov, Richard Falk, Federico Mayor, Yersu Kim ve Gabriel Vargas Lozano bulunmaktaydı. Kongrede, 21. yüzyılda dünyanın karşı karşıya olduğu global sorunlar bağlamında felsefecilerin rol ve sorumlulukları üzerine önemli bildiriler sunuldu.
Prof. Dr. Kuçuradi’ye, insan hakları savunuculuğundaki kararlı duruşu ve verdiği mücadele nedeniyle katılımcılar tarafından teşekkür edildi. Global Values Alliance Foundation Başkanı Klaus Leisinger, “Zor Zamanlarda Kurumların Sorumlulukları” başlıklı konuşmasında, “Herkes çevreyi koruma ve toplumsal sorumluluklarla ilgili küresel problemleri görüyor ama adım atmıyor. Çünkü özellikle özel sektör, içinde bulunduğu liberal ekonomik sistemin baskısı nedeniyle kar etmek zorunda.” diyerek mevcut sistemin sorunlarını sorguladı.
Prof. Dr. Richard Falk ise “21. Yüzyılda Dünya Düzeni ve Küresel Güvenlik: Felsefi bir Sorgulama” başlıklı sunumunda, “Etik ve kanun olmadan farklı toplumların yönetişimini sağlayamayız. Uluslararası hukuk var, ama küresel anlamda yok. Birleşmiş Milletler, kontrollü icra gücüne sahip olmadığı için fonksiyonunu yerine getiremiyor.” diyerek, savaşları engellemek amacıyla kurulan BM’nin işlevsizlik nedenlerine dikkat çekti.