
Tokat merkeze 87, Erbaa ilçesine ise sadece 5 kilometre mesafede yer alan Tosunlar köyünde yaşayan 35 yaşındaki çiftçi Cihan Aydın, 300 dönümlük arazide tarım faaliyetleri yürütmektedir. Geçtiğimiz yıla kadar kaba yem üretimi yapan Aydın, bu yıl soğan, patates ve karpuz gibi çeşitli ürünler ekmeye karar vermiştir. Bu kapsamda 65 dekar alanda soğan ekimi gerçekleştiren Aydın, artan işçilik ve üretim maliyetleri nedeniyle mahsulünü toplayamamakta, bu sebeple yeni sezon için arazi hazırlığı yapması gerektiğinden ürünleri toprağa karıştırmak yerine, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz olarak dağıtmaya karar vermiştir.
“Bir Müslüman nasiplensin” düşüncesiyle hareket eden Aydın, yaklaşık 65 dekarlık alandaki ortalama 500 ton soğanı, vatandaşların toplamasına izin vererek halka sunmuştur. Çiftçi Cihan Aydın, bu durumu şöyle açıklamaktadır:
“Yaklaşık 300 dönüm arazimizi işliyoruz ve bu arazileri farklı ürünlerle çeşitlendiriyoruz. Geçen seneye kadar kaba yem üretimi yapıyorduk. Bu sene ise soğan, patates ve karpuz gibi ürünler ekmeyi tercih ettik. Ancak, hasat dönemimiz geldiğinde, yani temmuz ayı ortası ve ağustos başında, pazar sıkıntısı nedeniyle ürünlerimizi satamadık. 65 dekar alanda soğan üretimi gerçekleştirdik ve bu, tek tarlamız değil, dört parça tarlada ekim yaptığımız anlamına geliyor. Türkiye genelindeki pazar sıkıntısı sebebiyle ürünlerimiz değer bulmadı. Yeni sezon için arazi hazırlıkları yapmamız gerektiği için ürünlerin toprağa karışmasını istemedik. Dolayısıyla, vatandaşlarımız gelsin ve ihtiyaçlarını karşılasın istedik. Bir Müslüman’ın karnı doysun diye böyle bir düşünce geliştirdik ve bunu pratiğe döktük. Köyümüz, Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı ve merkez araziden beş kilometre uzaklıkta. Erbaa ilçesiyle sınır bir köy olarak, yedi bin dönüm arazimiz var; bunun dört bin dönümü tarım, üç bin dönümü ise mera olarak kullanılmaktadır. Köyümüz, Kelkit havzası içerisinde yer almakta ve Kelkit Çayı’na yaklaşık 500 metre mesafededir. Ancak ne yazık ki muhteşem bir su sıkıntısı çekiyoruz. Temmuz ayında hasat edilip satılamayan bu ürünlerin durumu, bölgede yaşanan su sıkıntısıyla da doğrudan bağlantılı. Yeniden gübre niyetine değerlendirebilirdik, bu da bir sonraki dönem bitkinin gelişimi için faydalı olabilirdi. Ama biz dedik ki, bir Müslüman nasiplensin dedik. Soğan, dekara yaklaşık 3 ton ile azami 8 ton, 10 ton arası ürün verebilen bir tarım ürünüdür. Bu, sulanabilir ve sulanamayan arazi koşullarına bağlı olarak değişir. Toprak yapısıyla alakalı olarak, maksimum 12-13 ton kadar verim alabileceğimiz bir üründür. Ortalama 8 ton ürün alırsak, 60 dönüm ile çarptığımızda muhteşem rakamlar ortaya çıkıyor ve vatandaşlar bu ürünleri ücretsiz olarak alabilirler.”