Trump’ın Ukrayna için Barış Elçisi Kimdir ve Rusya’nın İstilasına Ne Yapacak?

Temmuz 2023’te, Ukrayna’ya giderken, General Keith Kellogg, ABD’nin Kyiv’e mühimmat göndermesi kararını savundu ve şöyle dedi: “Bir savaşta bir ulusu destekleme kararı aldığınızda, bunu bitirmek için gerekli tüm araçları verin. Savaş, savaştır.”

“Eğer Ukraynalıların kazanmasını istiyorsanız,” dedi, “onlara bu mücadeleyi kazanmak için elinizden gelen her şeyi vermelisiniz,” diye haykırdı Kellogg.

Çarşamba günü, ABD’nin seçilen Başkanı Donald Trump, emekli Ordu Korgeneralini Ukrayna ve Rusya için özel elçisi olarak aday gösterdi.

Rusya’nın tam ölçekli işgali üçüncü kışına girerken onun durumu ne olacak? Trump’ın Ukrayna’yı taviz vermeye zorlayabileceği korkuları ve endişeleri gerçeğe dönüşecek mi?

Kellogg’un Ukrayna için ‘barış planı’

Haziran ayında, Reuters, Kellogg ve Trump’ın diğer üst düzey danışmanı Frederick H. Fleitz’in, Kyiv’in Rusya ile barış müzakereleri yapmayı kabul etmediği sürece Ukrayna’ya askeri yardımı durdurmayı öneren bir plan önerdiğini bildirdi. İkili ayrıca, cephe hatlarının mevcut konumunda dondurulmasını ve Ukrayna’nın NATO üyeliğinin masadan kaldırılmasını önerdi.

Washington aynı zamanda Moskova’yı müzakere etmeyi reddetmesi durumunda Ukrayna’ya olan ABD desteğinin artırılacağı konusunda uyaracak, dedi emekli Korgeneral Keith Kellogg bir röportajda.

Trump – o zamanın Cumhuriyetçi başkan adayı – ‘olumlu’ yanıt verdi, diye ekledi. “Onun bu konuda hemfikir olduğunu ya da her kelimesine katıldığını iddia etmiyorum, ama aldığımız geri dönüşten memnun kaldık,” dedi Fleitz.

Kellogg, Temmuz ayında VOA’nın Ukrayna servisiyle yaptığı özel bir röportajda, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için vizyonunu anlattı. Bu röportaj, ‘Amerika’nın Öncelikli Yaklaşımı ile ABD Ulusal Güvenliği’ kitabının bir parçası olarak yayınlandı.

Kyiv’i Rusya ile herhangi bir müzakereye girmeye ikna etmek için Washington’un, karşılığında Ukrayna’ya silah vermeye devam edeceğini söyledi, böylece Rusya’nın bir anlaşma imzalanmasından önce veya sonra saldırmasını caydırmış olacak.

Rusya’yı müzakerelere katılmaya ikna etme konusuna gelince, Kellogg, ABD ve diğer NATO ortaklarının, “kapsamlı ve doğrulanabilir güvenlik garantileri ile bir anlaşma” karşılığında Ukrayna’nın NATO üyeliğini uzun bir süre erteleyeceğini yazdı.

Kellogg’un Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki görüşü

Bir yıl önce, Kasım 2023’te General Keith Kellogg, Amerikan Güvenlik Merkezi için bir Sorun Bülteni yazmış ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini desteklemenin savaşın sona ermesini tehlikeye attığını savunmuştur.

Kellogg, ABD’nin NATO müttefiklerinin, “savaşın sona ermesinden sonra” Ukrayna’nın NATO üyeliğini hızlandırmayı düşündüğünü yazdı.

“Ancak bu savaş, büyük ihtimalle Ukrayna topraklarının hala Rusya güçleri tarafından işgal edildiği ve bir ateşkesin mevcut olduğu bir çıkmaza girecek, Ukrayna’nın kesin bir askeri zaferi sağladığı bir durum olmayacak,” diye açıkladı.

Bu bağlamda, Ukrayna’ya NATO üyeliği verilmesinin, “kalıcı bir sona erme çabalarını tehlikeye attığını ve aynı zamanda Rusya ile bir Amerikan askeri müdahalesi riskini de taşıdığını” savunmaktadır.

Putin, uzun zamandır Kyiv’in NATO hedeflerini, Moskova’nın Ukrayna’ya tam ölçekli bir işgale geçişinin gerekçelerinden biri olarak kullanmaktadır. O zaman, Ukrayna henüz askeri ittifaka katılma başvurusunda bulunmamıştı.

Sonunda, Rusya’nın ülkenin güneydoğusunu ilhak ettiğini ilan etmesinin ardından Eylül 2022’de NATO üyeliği için başvuruda bulundu.

Rusya ile ABD askeri müdahalesini riske atmak

Geçen Cuma Fox ile yaptığı bir röportajda, Trump’ın onu Kyiv ve Moskova ile yeni yönetimin baş müzakerecisi olarak atamasından bir hafta önce, Kellogg, ABD’nin Rusya’nın blöfünü ortaya çıkarması gerektiğini söyledi. Bu, Rusya’nın Ukrayna’nın Dnipro şehrine yeni bir balistik füze ile saldırdığına dair bir yorumdu.

“(Putin) bunu psikolojik nedenler için kullandı. Askeri olarak etkili olduğu için değil, ama Batı’ya ‘Neler yapabileceğimi görün?’ demek için,” dedi Kellogg ve insanların bu durumda “geri adım attığını” ekledi, ama bunun yerine “işte bu durumda baskı yapmalısınız çünkü Putin Avrupa’da nükleer bir savaşı başlatmayacak.”

“Ona hatırlatmalıyız: Britanyalıların nükleer silahları, Fransızların nükleer silahları var, bizim nükleer silahlarımız var. Oraya gitme. Ve bunu ona gerçekten söylemedik.”

Ama Kuzey Kore, Çin, İran ve Rusya’nın “hepsinin katıldığını ve şimdi birbirlerinden beslenerek” hareket ettiğini belirten Kellogg, “Dünya Savaşı III’ün başladığını düşünmüyorum, ama biz tam kenarında duruyoruz; burada ve basit bir kıvılcım her şeyi kontrolden çıkarabilir,” dedi.