
Sağlık Harcamalarının GSYİH İçindeki Durumu
Türkiye’de sermaye veya yatırım kalemleri dışındaki harcamalar olarak tanımlanan cari sağlık harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) içindeki payı, 2022’de %5.1 iken 2022’de %3.7’ye geriledi. Bu oran, OECD ülkelerinde %9.7, Avrupa Birliği ülkelerinde ise %9.4 olarak seyrediyor. Türkiye, GSYİH’den sağlık harcamalarına en az pay ayıran ülkeler arasında yer alırken kişi başına cari sağlık harcamasında Meksika ve Kolombiya’dan sonra sondan 3. sırada bulunmaktadır.
Kişibaşı Sağlık Harcamaları Karşılaştırması
Türkiye’de kişi başı cari sağlık harcaması bin 578 dolar iken aynı oran OECD ülkelerinde 4 bin 714 dolar, AB ülkelerinde ise 4 bin 404 dolardır. Yurttaşların cepten sağlık harcamalarının, cari harcamalar içindeki oranı ise OECD ve AB’nin üzerindedir. Türkiye’de cepten sağlık harcamalarının oranı 20.1 iken OECD’de 18.4, AB’de ise 18.7’dir.
Yoksulluk ve Sağlık Hizmetleri
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, yurttaşların çoğunluğunun sağlıklı yaşam için gerekli olan asgari ücret ve emekli maaşının altında olduğunu belirterek, bu durumun yurttaşları daha fazla sağlık hizmetine yönlendirdiğini ve dolayısıyla daha fazla cepten ödeme yapmalarına neden olduğunu vurguladı. Yalçınkaya, yoksulluğun sağlık hizmetlerinde nasıl bir piyasalaşma yarattığını da dile getirdi.
Not: Yalçınkaya’ya göre, yoksulluk nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar, sağlık hizmetlerinin piyasalaşmasını hızlandırmaktadır.