
Bir araştırmaya göre, tamamı sivillerden oluşan ilk uzay görevi olan SpaceX Inspiration4 görevi, uzaya taşıdığı dört mürettebatın tamamında genetik olarak gençleşme sağladı. Bu etkiler, uzayda kaldıkları sürede gerçekleşti ancak etkiler uzun sürmedi.
Astronotların Genetik Değişimi
Yapılan araştırmaya göre, görevin baş sağlık görevlisi ve eğitimli doktor asistanı Hayley Arceneaux, mürettebat arkadaşlarından kan örnekleri ve deri örnekleri topladı. Dünya’ya dönüş sonrasında toplanan örnekler üzerinde yapılan testlerde, telomerlerin uzayda kaldıkları süre boyunca uzadığı ve DNA’nın daha genç ve sağlıklı göründüğü gözlendi.
Telomerler ve Uzayın Etkisi
Telomerler, yaşlanmayı gösteren belirteçlerdir ve uzayda kalan astronotlarda telomer uzamasının, daha yüksek radyasyon ortamına maruz kalan insan vücudunun koruyucu yanıtı olduğu düşünülmektedir. Ancak Dünya’ya dönüş sonrasında telomerlerin neredeyse anında küçüldüğü ve uzay uçuşundan önceki haline döndüğü belirlenmiştir.
Uzay Görevlerindeki Riskler ve Sonuçlar
Uzay uçuşu sırasında astronotlarda kemik ve kas kaybı, beyin stresi belirteçlerinde artış gibi yaşlanma belirtileri gözlemlenmiştir. Bu tür etkilerin normale dönmesi ise uzun bir süre alabilmektedir. Araştırmacılar, uzay görevlerinde genetik olarak en uygun insanların seçilmesine ve olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik stratejiler geliştirmeye çalışmaktadır.