Van YYÜ Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde Hasat Bayramı

Van YYÜ Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde Hasat Zamanı

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) yerleşkesinde, 20 dönümlük bir alan üzerine 9 yıl önce kurulan Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde, çeşitli bitki türlerinin hasat zamanı geldi. Bu özel bahçede, titizlikle yetiştirilen bitkiler, hem görselliği hem de çeşitliliği ile göz dolduruyor. Her sene geleneksel olarak düzenlenen ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Bayramı’nın bu yıl beşincisi gerçekleştirildi.

Hasat programına katılan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, bahçede toplamda 300 çeşit aromatik ve tıbbi bitkinin yetiştirildiğini belirtti. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Hasat Bayramı’nı geleneksel hale getirdiklerini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Şevli, “Bu yıl beşincisini düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Çiftçilerimizi katma değeri yüksek bitki üretimine teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Öğretim üyelerimiz, çiftçilere üretim konusunda rehberlik ediyor, destek sağlıyor ve mentörlük yapıyor. Ayrıca burada fotoğraf şenlikleri gibi etkinlikler de düzenliyoruz. Görsel bir şölene dönüşen bu etkinliklerimize yoğun bir katılım gerçekleşiyor. Üniversitemiz, bilimsel açıdan da dünya çapında saygın bir konuma sahip” dedi.

“Lavanta Bahçesinin Turizm Potansiyeli”

Son yıllarda katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili üniversitenin önemli projeler geliştirdiğini ifade eden DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, “Bu yıl düzenlenen beşinci hasat bayramı programına katılmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu işin her geçen gün büyüyerek ilerlediğini görmek gerçekten sevindirici. Özellikle içinde bulunduğumuz lavanta bahçesinin turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtmek isterim. Lavanta bahçeleri, görsel şölen niteliği taşıyan bir alan haline gelmeye başladı. Biz ilgili kurumlar olarak bu tür üretimlerin artırılması için elimizden gelen desteği sağlayacağımızı buradan ifade etmek istiyorum” şeklinde görüş bildirdi.

Bu yıl Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Geofit Bahçesi’nde ilk kez ‘gezi ve fotoğraf günleri’ düzenlendiğini aktaran Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, “Bahçede muhteşem bir renk cümbüşü var. Van Gölü’nün kıyısında, 300 farklı bitki türü ile karşı karşıyasınız. Burada büyük bir emek söz konusu. Öğrencilerimizin gösterdiği gayretler sonucunda bu renk cümbüşü yaratıldı. Bugün burada başta lavanta olmak üzere, ekinezya, adaçayı, melisa, kekik ve nane türleri dahil olmak üzere yaklaşık 60-70 bitki türünün hasadını gerçekleştiriyoruz. Hasat Bayramı’nın en büyük amacı, bu bölgede son yıllarda yetiştirilen bitki sayısının az olması nedeniyle alternatif bitkilerin yaygınlaştırılmasını sağlamaktır” dedi.