
Mektubu imzalayan yazarlar ve edebiyat emekçileri, “ayrımcı politikalar ve uygulamalar” ya da “İsrail’in işgalini, apartheid’ını ya da soykırımını aklama ve meşrulaştırma” gibi faaliyetlere katılan İsrailli yayıncılar, festivaller, edebiyat ajansları ve yayınlarla işbirliği yapmayacaklarını açıkça belirtmişlerdir. Ayrıca, “Filistinlilerin haklarını ihlal etmede suç ortağı olan” kurumlar da bu boykotun kapsamına alınacaktır. Bu çerçevede, “Filistin halkının uluslararası hukukta yer alan devredilemez haklarını” alenen tanımayan kurumların da boykot edileceği vurgulanmaktadır.
Bu önemli kampanya, Filistin’in dört bir yanında halka açık ücretsiz etkinlikler düzenleyen Filistin Edebiyat Festivali (PalFest) ve çeşitli kampanya grupları tarafından organize edilmiştir. Bu gruplar arasında Soykırıma Karşı Kitaplar, Özgür Filistin için Kitap İşçileri, Filistin için Yayıncılar, Gazze Savaşına Karşı Yazarlar ve Fosilsiz Kitaplar yer almaktadır. Açıklamada, İsrail’in, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana Gazze’de “en az 43,362” Filistinliyi öldürdüğü ve bu durumun “75 yıllık yerinden edilme, etnik temizlik ve apartheid” süreçlerinin bir devamı olduğu ifade edilmektedir.
Yazarlar, “Bizler, yazarlar, yayıncılar, edebiyat festivali çalışanları ve diğer kitap emekçileri olarak, 21. yüzyılın en derin ahlaki, siyasi ve kültürel kriziyle karşı karşıya olduğumuz şu günlerde bu mektubu yayınlıyoruz” şeklinde bir çağrıda bulunmuşlardır. Kültürün, “bu adaletsizliklerin normalleştirilmesinde ayrılmaz bir rol oynadığı” belirtilirken, endüstri çalışanlarının “oynaması gereken bir rol” olduğu da vurgulanmıştır. Mektupta, “Çoğu zaman doğrudan devletle birlikte çalışan İsrailli kültür kurumları, on yıllardır milyonlarca Filistinlinin mülksüzleştirilmesi ve baskı altına alınmasını gizleme, örtbas etme ve sanatla aklama konusunda çok önemli bir rol oynamıştır” ifadesine yer verilmiştir.
Ayrıca, “Apartheid ve yerinden edilme ile ilişkilerini sorgulamadan İsrail kurumları ile vicdanen ilişki kuramayız” denilerek, ‘sayısız yazarın’ Güney Afrika’daki apartheid’a karşı benzer bir duruş sergilediği de belirtilmiştir. Bu bağlamda, Normal People ve son olarak Intermezzo adlı eserlerin yazarı Sally Rooney, uzun süredir Filistinlilerin haklarının açık bir savunucusu olarak tanınmaktadır. 2021 yılında, üçüncü romanı Beautiful World, Where Are Younun İbranice çeviri haklarını İsrailli bir yayıncıya satmayı reddetmiştir. Diğer yandan, Roy ve Kushner da İsrail’i sert bir dille eleştiren isimler arasında yer alıyor. Bu ayın başlarında PEN Pinter ödülünü kabul eden Arundhati Roy, konuşmasında Gazze’den bahsetmiş ve ödül parasını Filistinli Çocuklara Yardım Fonu’na bağışlayacağını duyurmuştur.