
Yemen’deki Husi isyancılar, Kızıldeniz ve Akdeniz’deki dört gemiyi füzelerle vurduğunu iddia etti.
Husi askeri sözcüsü Brig. Orgeneral Yahya Saree, Cuma günü geç saatlerde grubun Kızıldeniz ve Akdeniz’deki gemilere dört saldırı düzenlediğini iddia etti.
Husilerin iddialarını abarttığı biliniyor.
İngiliz ordusunun Birleşik Krallık Deniz Ticaret Operasyonları merkezi, kimliği belirlenemeyen bir geminin Yemen’de isyancıların kontrolündeki liman kenti Hodeida’nın hemen açıklarında seyrederken beş füzenin geminin yakınına düştüğünü doğruladı.
Ancak herhangi bir hasara yol açılmadığını eklediler.
Perşembe günü, Kızıldeniz’de seyahat eden başka bir geminin saldırıya uğradığı bildirildi, bu kez vuruldu.
Gemi, ilk olarak özel güvenlik şirketi Ambrey tarafından bildirildiği üzere, isyancıların elindeki liman kenti Hudeyde’nin kıyılarında bir radyo çağrısı yayınlayarak saldırıya uğradığını söyledi. Ambrey’e göre, bölgedeki bir savaş gemisi saldırıya yanıt verdi.
İngiliz ordusuna bağlı Birleşik Krallık Deniz Ticaret Harekat Merkezi daha sonra saldırıyı doğruladı.
UKMTO, “Saldırının niteliğinin su yoluyla taşınan doğaçlama patlayıcı cihaz olduğu bildirildi” dedi. “Gemi ve mürettebatın güvende olduğu bildirildi ve gemi bir sonraki limana doğru ilerliyor.”
UKMTO daha fazla ayrıntı vermedi ancak Brig. Orgeneral Yahya Saree, Perşembe gecesi yayınlanan önceden kaydedilmiş bir mesajda isyancıların saldırıda insansız hava aracı kullandığını söyledi. Geminin Malta bayraklı bir dökme yük gemisi olan Seajoy olduğunu tespit etti.
İsyancılar, kampanyalarında füzeler ve insansız hava araçlarıyla 60’tan fazla gemiyi hedef aldı ve dört denizcinin ölümüne yol açtı. Kasım ayından bu yana bir gemiyi ele geçirdiler ve ikisini batırdılar. ABD liderliğindeki bir hava saldırısı kampanyası, Ocak ayından bu yana Husileri hedef aldı ve isyancılara göre 30 Mayıs’ta bir dizi saldırıda en az 16 kişi öldü ve 42 kişi yaralandı.
Husiler saldırılarının İsrail, ABD veya İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldığını iddia ediyor. Ancak saldırıya uğrayan gemilerin birçoğunun, İran’a gidenler de dahil olmak üzere, İsrail-Hamas savaşıyla çok az bağlantısı var veya hiç bağlantısı yok.
Mısır’daki Süveyş kanalını kullanacak gemilerin çoğunun Afrika çevresinde çok daha uzun bir rotayı kullanmak zorunda kalması nedeniyle küresel taşımacılık büyük ölçüde kesintiye uğradı.