Çamlı Barajı Projesi ve Çevre Riskleri

Devlet Su İşleri (DSİ), İzmir’in su sorununa çözüm olması amacıyla 1984 yılında gündeme gelen ancak Efemçukuru Altın Madeni nedeniyle ertelenen Çamlı Barajı projesini yeniden hayata geçirme kararı aldı. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Nihai Raporu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından kabul edilmiştir. Ancak barajın yanı başındaki altın madeni faaliyeti, su kaynaklarını kirletme riski taşımaktadır.

Toprakta Maden Nedeniyle Ağır Metal Var: İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Yüce Ayhan’ın paylaştığı bilgi notlarına göre, Efemçukuru altın madeni işletmesinin bulunduğu bölgede yapılan madencilik faaliyetleri sonucunda asit kaya drenajı süreci başlamaktadır. Bu durum, ağır metallerin doğal döngülere karışarak çevre ve insan sağlığına zarar vermesine neden olabilir.

Kanser Bağımlılığı Dâhil Birçok Hastalık Tehlikesi:

Uzmanlar, maden faaliyetlerinin sebep olabileceği ağır metal kirliliğinin, kanser başta olmak üzere birçok hastalığın artmasına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunmaktadır. Bu durum, bölgede yaşayan insanların ve çevrenin sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir.

Bakanlıktan Su Havzasına Maden İzni: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in su ihtiyacını karşılayan Manisa’daki Gördes Gölmarmara Alt Havzası Yeraltısuyu İşletme Sahası’na ve Sarıkız kaynaklarına yakın alanda yapılması planlanan taş ocağı projesi için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi. Bu karar, bölgede çevre ve su kaynaklarının korunmasına ilişkin endişelere yol açmaktadır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*