Soma Maden Faciası ve Adalet Arayışı

Soma Maden Faciası

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait maden ocağında meydana gelen faciada 301 maden işçisi hayatını kaybetmiş, 162 işçi ise yaralanmıştı. Facia, Türkiye’nin en büyük maden kazalarından biri olarak tarihe geçti.

Adalet Arayışı ve 10. Yıl Dönümü

Facianın 10. yıl dönümüne yaklaşılırken, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, adaletin hala sağlanamadığını belirterek, facia sonrası yaşanan sürecin yetersizliğine dikkat çekti. Özalper, mahkeme sürecinde yaşanan aksaklıkları ve adaletsizlikleri dile getirirken, madenci ailelerinin hala adalet arayışlarının devam ettiğini vurguladı.

Özalper şunları söyledi: “Aradan 10 yıl geçti. 10 yıl önce Soma’daydım. O gün tesadüfen oradaydım. Ve günlerce eve gitmedik. Çok üzüldük. Aradan 10 yıl geçmesine rağmen aslında çok da değişen bir şey yok. Hâlâ adalet arayışımız devam ediyor.”

Özalper, 13 Mayıs’ta yapılacak etkinliklere tüm yurttaşları davet ederek, adalet taleplerini yüksek sesle dile getirmeye çağırdı. CHP Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) da Soma’da toplanacağını belirten Özalper, destek isteyen herkesi Soma’ya çağırdı.

Özalper ayrıca şunları ekledi: “Soma, kanayan bir yara. Bu yaraya belki de bir parça merhem olabilmek adına tüm Soma davasına, mücadelesine destek veren herkesi Soma’ya bekliyoruz.”

Adaletin Önemi ve Toplumsal Etkileri

301 madencinin hayatını kaybettiği faciada 450 çocuğun babasız kaldığına dikkat çeken Özalper, adaletin öneminin altını çizdi. Adaletin sağlanması durumunda benzer faciaların önlenebileceğini belirten Özalper, iş güvenliği konusundaki ihmallerin ve sorumsuzlukların sonuçlarını vurguladı.

Özalper şu ifadeleri kullandı: “Eğer adalet yerini bulsaydı bugün işçi ölümleri yaşamayacaktık. Bu patronlar cezalarını çekmiş olsaydı, belki daha dikkatli olacaklardı. Sorumluluk sahibi olmalıyız ve adaletin herkes için önemli olduğunu unutmamalıyız.”