Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Havva Hilal Ayvaz Çelik, sivrisinek ısırıklarına karşı dikkat edilmesi gerekenler hakkında önemli bilgiler verdi. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sivrisinek ısırıklarının arttığını belirten Dr. Çelik, özellikle dişi sivrisineklerin kan emerken bıraktığı tükürük salgısındaki toksinlere bağlı reaksiyonların kaşıntılı döküntülere sebep olabileceğini açıkladı. Bu döküntüler genellikle zararsız olup kısa sürede kendiliğinden geçer.
Sivrisinek ısırıklarının yanı sıra sivrisineklerin taşıdığı hastalıkların da ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Dr. Çelik, sıtma, fil hastalığı, sarı humma gibi ciddi hastalıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Özellikle ısırık sonrası ateş, titreme, kas krampları gibi belirtiler varsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini söyledi.
Alerjik bünyeye sahip kişilerde sivrisinek ısırıklarının daha şiddetli reaksiyonlara neden olabileceğini ifade eden Dr. Çelik, nefes darlığı gibi ciddi durumlarla karşılaşılması halinde acil yardım alınması gerektiğini belirtti.
Sivrisinek ısırıklarından sonra yapılması gerekenler konusunda Dr. Çelik, soğuk uygulamanın (buz uygulamasını direkt cilde değecek şekilde önermeyerek, beze sarılan buz uygulamasını tercih ettiğini) yanı sıra antihistaminik kremler, kortizon-antibiyotik kombinasyonları ve gerekirse antihistaminik içerikli haplar veya iğnelerin kullanılabileceğini belirtti. Ayrıca, ciddi alerjik reaksiyonlar durumunda adrenalin iğnesi gerekebileceğini ve acil servise başvurulması gerektiğini vurguladı.
Sivrisinek ısırıklarına karşı kulaktan dolma tedbirlerin sakıncalarına da değinen Dr. Çelik, yoğurt, soğan, bal gibi maddelerin cilde sürülmemesi gerektiğini ve bu tür uygulamaların ciddi enfeksiyon riski taşıdığını belirtti. İkincil enfeksiyon riskini azaltmak için ısırıkların tırnakla kaşınmaması gerektiğini ve gerektiğinde dezenfektan kullanılması gerektiğini söyledi.
Sivrisineklere karşı alınabilecek tedbirler konusunda Dr. Çelik, mekanik önlemlerden başlayarak ciltte sürülebilen koruyucu kremler veya spreylerin kullanımına kadar çeşitli önerilerde bulundu. Ayrıca, açık renkli, uzun ve bol kıyafetler giyilmesini, ciltte kullanılacak maddelere karşı alerji riskine dikkat edilmesini tavsiye etti.