
Meksika’da Yargı Reformu Üzerine Gelişmeler
Meksika basınında yer alan haberlere göre, Anayasa Mahkemesi Başkanı Norma Pina ve beraberindeki 7 üye, hakimlerin halk oylamasıyla seçilmesini öngören yargı reformuna ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bu reform, eylül ayında senatoda kabul edilmişti ve Haziran 2025’te yapılacak seçimlerle yürürlüğe girecek.
Yüksek Mahkeme üyeleri, bu yeni sistemde halk oylamasıyla belirlenecek hakimlik pozisyonları için yarışmak yerine görevlerinden feragat edeceklerini ifade etti. Bununla birlikte, Anayasa Mahkemesi’nin kalan 3 üyesinin ise seçimlerde yer almayı planladıkları belirtildi.
Meksika Kongresi, eylül ayında, eski Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un önerdiği bu yargı reformunu kabul etmiş ve birçok eyalet de bu değişikliği onaylamıştı. Anayasa Mahkemesi yargıçları, geçmişte Senato tarafından seçiliyordu. 1 Ekim’de yemin ederek göreve başlayan yeni Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, bu değişikliğin savunucuları arasında yer almakta.
Değişikliği destekleyenler, yargı sisteminin bu revizyon sayesinde yolsuzluktan arınacağını ve daha demokratik bir yapıya kavuşacağını iddia ediyor. Ancak, reformun karşıtları, mahkemelerin bağımsızlığının azalacağı ve siyasi güçlere daha fazla tabi olacağı konusunda ciddi endişeler taşımakta. Özellikle iş dünyası, bu reformun hukukun üstünlüğünü tehdit edeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
- Meksika İşverenler Birliği Coparmex, değişikliğin “on yıllardır vatandaşları koruyan temel güvenceleri riske attığı” açıklamasını yaptı.
- Yargı reformu kapsamında, hakimler artık halk oylamasıyla seçilecek ve hakim adayları ise Kongre ve yargı tarafından önerilecek.